Naleśniki sezamowe ze szczypiorkiem i warzywami

Ocena:

4.52 (159)

  • 30 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Smaczne, nietypowe nadzienie potrafi zupełnie odmienić zwykłe naleśniki - dziś jemy wytrawne!

Składniki:

  • sezam  80 g

  • jajka  4 szt.

  • mleko  400 ml

  • serek śmietankowy  200 g

  • mąka orkiszowa  150 g

  • szczypiorek  40 g

  • olej rzepakowy  80 ml

  • zielona papryka  1 szt.

  • czerwona papryka  2 szt.

  • marchewka  4 szt.

  • kiełki fasoli mung  30 g

  • sól  3 g

  • pieprz  2 g

  • cukier  3 g

  • gałka muszkatołowa  2 g

  • sok z cytryny  15 ml

Naleśniki sezamowe ze szczypiorkiem i warzywami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Ciasto na naleśniki: przesianą mąkę, mleko z solą, gałką muszkatołową i cukrem ubijamy z jajkami i sezamem na gładkie ciasto. Mieszamy z posiekanym szczypiorkiem. Odstawiamy na 20–30 min.

  • Krok 2:

    Farsz: marchewki i papryki myjemy i czyścimy. Kroimy na cienkie zapałki. Smażymy 5–7 min na 2 łyżkach oleju, na średnim ogniu. Serek śmietankowy mieszamy z kiełkami i dodajemy do warzyw. Krótko razem podgrzewamy. Przyprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

  • Krok 3:

    Smażenie: patelnię z nieprzywierającą powierzchnią smarujemy olejem. Wlewamy ciasto. Smażymy z obu stron na złoty kolor. 

  • Krok 4:

    Naleśniki sezamowe: napełniamy farszem. Składamy w trójkąty lub zawijamy rożki i podajemy od razu. 

Porady

Zobacz przepis: Wegańskie naleśniki z mandarynkami, czyli crêpes suzette

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne