fot. StockFood
4.34 (201)
Musaka, a właściwie moussaka, to grecka zapiekanka z bakłażanem, pomidorami, ziemniakami i mięsem mielonym. Apetyczne, sycące warstwy przykrywa kremowy sos beszamelowy i rozpływający się, rumiany ser. Potrawa sprawdzi się w roli rodzinnego obiadu, dania głównego na przyjęciu lub romantycznej kolacji we dwoje. Aromatyczna musaka podbije serce każdego miłośnika śródziemnomorskich smaków.
bakłażan 1 kg
ziemniaki 500 g
mięso mielone 500 g
cebula 250 g
czosnek 15 g
cukier 5 g
pomidory w puszce 400 g
białe wytrawne wino 80 ml
olej 50 ml
masło 50 g
mąka pszenna 50 g
mleko 500 ml
ser żółty 100 g
sól 6 g
pieprz 2 g
gałka muszkatołowa 2 g
cynamon 2 g
oregano 2 g
Przygotowanie: cebulę obieramy i drobno siekamy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Ser ścieramy na tarce. Piekarnik rozgrzewamy do 200°C, tryb góra-dół. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia.
fot. iStock
Bakłażan: myjemy, kroimy w plastry, posypujemy solą i odkładamy, żeby puściły gorzki sok. Osuszamy je ręcznikiem papierowym, po czym smarujemy olejem (zużyjemy około 20 ml, czyli 2 łyżki) za pomocą pędzelka i układamy na blasze. Wkładamy je na 15 minut do piekarnika.
fot. iStock
Ziemniaki: obieramy i kroimy w plastry o grubości około 5 mm. Smażymy je na rozgrzanym oleju (około 20 ml) przez około 10 minut, co jakiś czas przewracając na drugą stronę. Chcemy, żeby się zarumieniły z wierzchu. Nie muszą być całkowicie miękkie w środku. Przekładamy je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i oprószamy solą.
Adobe Stock
Farsz mięsny: rozgrzewamy łyżkę oleju (10 ml) na patelni. Szklimy cebulę. Dodajemy czosnek. Podgrzewamy go przez chwilę, żeby uwolnił aromat. Dokładamy mięso mielone i smażymy je, rozdzielając większe kawałki łyżką. Kiedy zmieni kolor, wlewamy białe wytrawne wino. Pozwalamy mu odparować. Dodajemy pokrojone pomidory z puszki. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Wsypujemy także cynamon i oregano. Mieszamy. Podsmażamy farsz, aż odparuje nadmiar wody.
fot. iStock
Sos beszamelowy: w rondelku z grubym dnem rozpuszczamy masło. Wsypujemy mąkę pszenną. Energicznie mieszamy, żeby uzyskać jednolitą zasmażkę. Stopniowo wlewamy mleko. Mieszamy sos za pomocą rózgi, żeby nie powstały grudki. Podgrzewamy na małym ogniu, aż zgęstnieje. Powinien mieć konsystencję jogurtu.
fot.iStock
Musaka: na dnie naczynia żaroodpornego o pojemności około 2 l układamy plasterki ziemniaków. Przykrywamy je na zmianę farszem mięsnym i plasterkami bakłażana. Zalewamy całość sosem beszamelowym i posypujemy startym serem. Zapiekamy przez 40 minut w temperaturze 200°C.
Adobe Stock
Porady
- Możemy wykorzystać mięso mielone wołowe lub wieprzowe, w zależności od tego, jak chudym daniem ma być musaka. Przepis oryginalny podaje zazwyczaj jagnięcinę, ale jest to mniej popularny w Polsce rodzaj mięsa. Możemy z niego zrezygnować na przykład na rzecz karkówki lub szynki wieprzowej, łopatki lub pręgi wołowej, a nawet drobiu.
- Ważnym składnikiem, bez którego nie istniałaby grecka musaka, jest ser, którym posypujemy wierzch zapiekanki. Najlepiej wykorzystać parmezan, ale jeśli nie lubimy twardych serów, sprawdzi się również cheddar lub gouda. Możemy także użyć charakterystycznej dla kuchni greckiej fety. Pamiętajmy jednak, że potrafi być bardzo intensywna w smaku. Uważajmy, żeby nie przesolić wtedy zapiekanki.
- Dobrym pomysłem jest udekorowanie musaki zieleniną, na przykład natką pietruszki, bazylią, szczypiorkiem lub koperkiem.
- Jeśli chcemy ograniczyć ilość tłuszczu w przepisie, ziemniaki możemy podgotować w mundurkach, a dopiero potem pokroić w plastry. Nie trzeba ich już wtedy podsmażać w oleju. Można też przyrządzić bakłażan z grilla bez dodatku tłuszczu.
Klasyczny przepis na musakę niewiele zmienił się na przestrzeni lat, ale można go modyfikować na różne sposoby, w zależności od swoich potrzeb i smaków. Co zaskakujące, z receptury można wyrzucić nawet główne składniki dania, czyli bakłażan i mięso mielone. W ramach eksperymentów warto wypróbować następujące warianty:
Smakoszom oberżyny może nie wystarczyć nawet najlepsza musaka. Przepis na grecką zapiekankę świetnie wykorzystuje smak i strukturę bakłażana, ale to warzywo występuje także w innych, ciekawych recepturach z całego świata. Przedstawiamy niektóre z nich:
Początkujący kucharze, którzy chcą przygotować to danie po raz pierwszy, na pewno zastanawiają się, jak zrobić dobrą musakę. Jaki jest jej sekret? Przede wszystkim trzeba starannie i metodycznie przygotować wszystkie składniki. Oto kilka porad w łatwej do połknięcia pigułce:
Rabat 20% na wszystkie produkty Sisley i Hair Rituel by Sisley w butiku internetowym sisley-paris.pl i stacjonarnie w Maison Sisley w Warszawie. Promocja nie dotyczy nowości, zestawów i produktów z zakładki "Ostatnia Szansa". Szczegóły dostępne u Partnera.
Rabat -20% przy zakupach produktów za min. 99 zł. Rabat -25% przy zakupach za min. 299 zł. Rabat nalicza się po wpisaniu kodu promocyjnego: CLARINS2024. Rabat nie dotyczy produktów z linii Precious. Kod promocyjny działa do 25.04.2024 do godz. 7:00. Szczegóły na stronie www.
Rabat 20 % na jeden nieprzeceniony artykuł dostępny w sklepach stacjonarnych i na VANGRAAF.COM. Z rabatu można skorzystać tylko jeden raz i nie można go łączyć z innymi promocjami. Wypłata w gotówce, zakup karty podarunkowej lub zwrot za dotychczas zakupione artykuły są wykluczone. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.
Moda ORSAY oferuje każdej kobiecie możliwość poczucia się sobą niezależnie od sytuacji, nastroju czy rozmiaru ubrania. Skorzystaj z dodatkowej 20% zniżki na wszystko w sklepach stacjonarnych i na orsay.pl. Zniżka nie dotyczy bonów podarunkowych. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie.
Rabat 50% na drugi produkt w niższej cenie. Obejmuje wybrany asortyment dostępny w sklepach stacjonarnych, outletach, wybranych sklepach partnerskich i na pl.triumph.com. Oferta nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.
Rabat -30% na wybrany asortyment, przy zakupie min. 2 produktów. Promocja nie obejmuje produktów z kategorii Continuativo i Outlet oraz kart podarunkowych. Promocja i szczegóły dostępne na www.obagstore.pl.