Przygotowanie: 25 minut
Pieczenie: 35 minut
Porcja: 230 kcal
Składniki na 8 porcji
Składniki:
8 kwaśnych jabłek
8 dag orzechów
6 łyżek stężałej galaretki porzeczkowej
odrobina soku z cytryny
2 łyżki masła
Sos waniliowy:
250 ml mleka
250 ml śmietany
laska wanilii
5 żółtek
10 dag cukru
Jabłka w sosie waniliowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Z laski wanilii wyskrobać miąższ, wymieszać z mlekiem i śmietaną. Zagotować.
Żółtka ubić z cukrem, aż powstanie krem. Ciepłą śmietanę z mlekiem dolać do kremu.
Wszystko przelać z powrotem do garnuszka i – ciągle mieszając – podgrzać na małym ogniu do uzyskania sosu (nie doprowadzać do zagotowania).
Sos waniliowy przelać do sosjerki, wierzch płynu posypać cukrem, by nie powstał mleczny kożuch, odstawić do ostygnięcia.
Jabłka umyć, osuszyć. Usunąć gniazda nasienne. Wnętrza jabłek polać sokiem z cytryny.
Orzechy posiekać, wymieszać z galaretką i wiórkami masła, napełnić masą owoce. Żaroodporne naczynie posmarować masłem. Układać w nim jabłka, piec 35 min w temp. 180°C. Podawać z sosem.