Czekoladowe tartaletki z porzeczkami

Ocena:

4.46 (153)

  • 1 godz. 30 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Czekoladowe tartaletki z porzeczkami to doskonały deser na letni podwieczorek. Krem czekoladowy znakomicie harmonizuje z wyrazistymi owocami.

Składniki:

  • 120 g masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • jajko
  • 170 g mąki
  • łyżka proszku migdałowego
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 30 g czekolady mlecznej
  • 150 ml płynnej śmietany
  • 1/4 laski wanilii
  • 150 g galaretki porzeczkowej
  • 200 g czerwonych porzeczek

Czekoladowe tartaletki z porzeczkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • W salaterce 10 dag masła ucieramy z cukrem, dodajemy jajko, następnie mąkę i proszek migdałowy. Zagniatamy ciasto. Owijamy folią i zostawiamy na 2 godz. w temp. otoczenia. Pozostałym masłem smarujemy 4 foremki do tartaletek. Ciasto rozwałkowujemy i wylepiamy nim foremki. Schładzamy przez 2 godz. Przykrywamy tartaletki papierem do pieczenia i suchą fasolą. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C.
  • Usuwamy papier do pieczenia i fasolę, wstawiamy jeszcze na 6 min. Wyjmujemy i studzimy na kratce. Oba rodzaje czekolady rozdrabniamy. Śmietanę z laską wanilii i wydobytymi z niej ziarnami podgrzewamy, doprowadzając do wrzenia. Wanilię wyjmujemy i śmietaną zalewamy czekoladę. Odczekujemy 30 s i mieszamy, aż czekolada się rozpuści, a krem zgęstnieje.
  • Galaretkę porzeczkową lekko podgrzewamy i cienką warstwą rozprowadzamy na tartaletkach. Pozostawiamy do wystudzenia. Zalewamy wystudzonym, ale jeszcze płynnym kremem czekoladowym, schładzamy 30 min. Podajemy udekorowane świeżymi czerwonymi porzeczkami na gałązkach.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 7/2016.

Porady

Zobacz także: tartaletki z borówkami


 


 

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne