Joanna Komorowska

Ciasto Filadelfia

Ocena:

0 (0)

  • 35 min.
  • dla 10 osób
  • łatwy

Ciasto Filadelfia to wyśmienity deser, który nie wymaga pieczenia. Przygotowane jest na aromatycznym ciasteczkowym spodzie z nutellą. Główną rolę odgrywa tu czerwona warstwa wiśniowa z całymi owocami. Całość pięknie prezentuje się na stole i na pewno zachwyci wszystkich gości. Ciasto Filadelfia jest kremowe, przyjemnie orzeźwiające i znika z patery w mgnieniu oka. Zapraszamy po nasz przepyszny przepis.

Składniki:

  • sucharki  160 g

  • nutella  200 g

  • śmietana 36%  500 ml

  • jogurt grecki  240 g

  • galaretka cytrynowa  80 g

  • galaretka wiśniowa  160 g

  • woda  1000 ml

  • cukier puder  50 g

  • wiśnie  500 g

  • świeża mięta  3 gałązki

Ciasto filadelfia - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Spód: sucharki rozdrabniamy za pomocą malaksera lub np. przesypujemy je do woreczka i gnieciemy tłuczkiem lub wałkiem. Nie muszą być idealnie rozdrobnione. Przesypujemy do miski, dodajemy krem czekoladowy. Mieszamy. Formę o wymiarach 24x24 cm wykładamy pergaminem. Spód wylepiamy masą z sucharków. 

  • Krok 2:

    Galaretka cytrynowa: rozpuszczamy w 250 ml wrzątku. Studzimy.

  • Krok 3:

    Krem: do misy miksera wlewamy 500 ml kremówki 36%, wsypujemy 50 g cukru pudru i ubijamy na gęsty krem. Dodajemy jogurt, chłodną, ale niestężałą cytrynową galaretkę i całość miksujemy do połączenia składników. Przelewamy na spód ciasteczkowy. Wkładamy do lodówki.

  • Krok 4:

    Galaretka wiśniowa: rozpuszczamy dwie w 750 ml wrzątku. Studzimy. Do chłodnej wkładamy wydrylowane wiśnie. Pozostawiamy do momentu, aż galaretka zacznie tężeć.   

  • Krok 5:

    Wykończenie ciasta Filadelfia: wyjmujemy formę z lodówki, przelewamy powoli tężejącą galaretkę z wiśniami. Wyrównujemy i wkładamy na 2–3 godziny do lodówki. Wierzch ciasta dekorujemy listkami mięty.

Porady

  • Najlepsza foremka do ciasta Filadelfia jest z odpinanym rantem, dzięki temu nie będzie problemu z wyjęciem.
  • Kolor galaretek to kwestia wyboru. Można użyć malinowej, truskawkowej (zamiast wiśniowej), a cytrynową zastąpić np. ananasową.
  • W cieście Filadelfia jogurt naturalny można zamienić na tę samą ilość np. serka mascarpone czy kremowego twarożku.
  • Wiśnie nie muszą być świeże, z powodzeniem sprawdzą się mrożone owoce. Należy je wcześniej wyjąć z zamrażalnika. Częściowo rozmrożone wkładamy do tężejącej wiśniowej galaretki, która dzięki temu szybciej się zetnie.
  • Należy zwrócić uwagę na ostatnią wiśniową warstwę. Nie może być płynna, gdy wlewamy ją do formy, gdyż wycieknie. Odpowiednia będzie lekko już tężejąca.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne