Zielona terrina

Ocena:

4.51 (173)

  • 30 min.
  • dla 6 osób
Przygotowanie: 30 minut
Oczekiwanie: 3 godziny
Porcja: 90 kcal

Składniki:

  • opakowanie mrożonki brokuły
  • 1/2 szklanki mleka
  • żółtko
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki
  • łyżka żelatyny
  • olej do formy
  • sól, pieprz

Zielona terrina - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Mrożonkę brokuły (bez rozmrażania) gotować w osolonej wrzącej wodzie ok. 6 minut, osączyć (75 ml wywaru zachować), zahartować zimną wodą.
  • Niewielką ilością przestudzonego wywaru zalać żelatynę, odstawić na 10 minut. Następnie podgrzać wywar, aby żelatyna się rozpuściła.
  • Mleko roztrzepać z żółtkiem, podgrzewać na wolnym ogniu stale mieszając, aż masa zgęstnieje. Odstawić do wystygnięcia.
  • Kilka ładnych różyczek brokułów odłożyć. Pozostałe zmiksować z mieszanką mleczno-żółtkową. Przełożyć do dużej miski, dodać żelatynę, gałkę muszkatołową, przyprawić solą i pieprzem. Śmietanę ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z masą brokułową.
  • Połowę masy przełożyć do formy keksowej wyłożonej folią spożywczą. Różyczki brokułów ułożyć w jednym rzędzie "główkami" do dołu. Przykryć pozostałą masą, wierzch wyrównać.
  • Formę przykryć folią spożywczą i wstawić na co najmniej 3 godziny do lodówki. Terrinę wyjąć na półmisek, odwracając foremkę. Podawać pokrojoną w plastry.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne