Przygotowanie: 30 minut
Oczekiwanie: 3 godziny
Porcja: 90 kcal
Składniki:
opakowanie mrożonki brokuły
1/2 szklanki mleka
żółtko
szczypta gałki muszkatołowej
1/2 szklanki śmietany kremówki
łyżka żelatyny
olej do formy
sól, pieprz
Zielona terrina - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Mrożonkę brokuły (bez rozmrażania) gotować w osolonej wrzącej wodzie ok. 6 minut, osączyć (75 ml wywaru zachować), zahartować zimną wodą.
Niewielką ilością przestudzonego wywaru zalać żelatynę, odstawić na 10 minut. Następnie podgrzać wywar, aby żelatyna się rozpuściła.
Mleko roztrzepać z żółtkiem, podgrzewać na wolnym ogniu stale mieszając, aż masa zgęstnieje. Odstawić do wystygnięcia.
Kilka ładnych różyczek brokułów odłożyć. Pozostałe zmiksować z mieszanką mleczno-żółtkową. Przełożyć do dużej miski, dodać żelatynę, gałkę muszkatołową, przyprawić solą i pieprzem. Śmietanę ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z masą brokułową.
Połowę masy przełożyć do formy keksowej wyłożonej folią spożywczą. Różyczki brokułów ułożyć w jednym rzędzie "główkami" do dołu. Przykryć pozostałą masą, wierzch wyrównać.
Formę przykryć folią spożywczą i wstawić na co najmniej 3 godziny do lodówki. Terrinę wyjąć na półmisek, odwracając foremkę. Podawać pokrojoną w plastry.