Roladki z szynki w galarecie

Ocena:

5 (3)

  • 30 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Roladki z szynki w galarecie to popularna propozycja na świąteczny stół i inne okazje spędzane w gronie rodziny. Proponujemy dwie wersje: z serkiem śmietankowym i papryką, a także z jajkiem, ogórkiem i serem żółtym. Ale pomysłów na nadzienie jest naprawdę o wiele więcej, dlatego bez problemu znajdziemy coś dla siebie. Po zawinięciu zgrabnych ruloników wystarczy zalać je galaretą przygotowaną na bulionie warzywnym lub drobiowym. Poznajcie nasze propozycje na roladki z szynki w galarecie.

Składniki:

  • szynka konserwowa  12 plasterków

  • serek śmietankowy  300 g

  • czerwona papryka  40 g

  • szczypiorek  1 pęczek

  • sól  5 g

  • pieprz  2 szczypty

  • jajka  3 szt.

  • majonez  30 g

  • ser żółty  50 g

  • kiszone ogórki  50 g

  • bulion drobiowy  400 ml

  • żelatyna  24 g

  • ocet jabłkowy  30 ml

  • groszek konserwowy  50 g

  • marchewka  50 g

Roladki z szynki w galarecie - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Serek przekładamy do miski. Paprykę myjemy i kroimy w  kostkę 40 g.  Szczypiorek płuczemy, delikatnie osuszamy na papierowym ręczniku i siekamy drobno - połowę zostawiamy na drugi farsz. Przygotowane składniki dodajemy do miski z serkiem, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Mieszamy

    roladki z szynki w galarecie z serkiem, papryką i szczypiorkiem
  • Krok 2:

    Jajka gotujemy na twardo przez 8 minut od rozpoczęcia wrzenia. Zalewamy wodą i przestudzone obieramy, siekamy nożem na drobno. Przekładamy do miski.  Ogórek kroimy w niewielką kostkę. Szczypiorek myjemy, osuszamy i siekamy. Kawałek sera żółtego ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Przygotowane składniki dodajemy do miski, dokładamy majonez i przyprawy – pieprz i sól do smaku. Na koniec dokładnie mieszamy.

    roladki z szynki w galarecie z jajkiem i serem
  • Krok 3:

    Na desce układamy pierwszy plasterek szynki, nakładamy na niego 1/6 farszu. Przy krótszych brzegach zostawiamy wolną przestrzeń, na jednym ok. 1 cm, a na drugim 2 cm, dzięki temu farsz nie będzie wychodził w czasie rolowania. Rolujemy od krótszych brzegów, zawijamy do wykończenia farszu, w ten sposób powstanie 6 roladek z szynki konserwowej. Dokładnie tak samo postępujemy z drugim farszem.

    roladki z szynki w galarecie - zwijanie
  • Krok 4:

    Bulion drobiowy lub warzywny wlewamy do garnka lub rondelka, dolewamy ocet i doprowadzamy do zagotowania. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Potem wsypujemy żelatynę i mieszamy aż się rozpuści.
     

    roladki z szynki w galarecie - wywar na galaretę
  • Krok 5:

    Marchewkę gotujemy do miękkości i kroimy w plastry. Gotowe roladki przekładamy do głębokiego półmiska, w przestrzeniach pomiędzy nimi układamy groszek i marchewkę, posypujemy szczypiorkiem.
     

    roladki z szynki w galarecie z marchewką i groszkiem
  • Krok 6:

    Rulony zalewamy tężejącą żelatyną. Odstawiamy do lodówki, aż się całkowicie zetnie. Roladki z szynki w galarecie można polać odrobiną octu bezpośrednio przed jedzeniem. Dobrze smakują też porcją chrzanu, najlepiej domowego.

    roladki z szynki w galarecie
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne