Terrina z łososiem

Ocena:

4.53 (195)

  • 25 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Terrina z łososiem świetnie sprawdzi się jako przystawka na każdą okazję. Taki poczęstunek zachwyci gości i doskonale wpisze się w menu na imprezę, urodziny czy święta. Delikatna i kremowa pasta, otoczona plastrami wędzonego łososia, smakuje i wygląda obłędnie, a jej przygotowanie zajmuje niewiele czasu.  Zobaczcie, jak zrobić terrinę z łososia i odtwórzcie ją w swoich kuchniach!

Składniki:

  • łosoś wędzony  250 g

  • łosoś  350 g

  • serek śmietankowy  200 g

  • dymka  4 szt.

  • koperek  1 pęczek

  • sól  1 szczypta

  • pieprz  1 szczypta

  • oliwa z oliwek  1 łyżka stołowa

Terrina z łososiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie łososia: Surowego łososia gotujemy na parze. W tym czasie formę do pasztetu (około 650 g pojemności) smarujemy oliwą i wykładamy folią spożywczą. Na dno formy kładziemy kilka gałązek koperku (resztę zostawiamy do farszu). Kilkoma plastrami wędzonego łososia wylepiamy dno i boki formy, a resztę zostawiamy do nadzienia. 

    Łosoś surowy
  • Krok 2:

    Farsz do terriny: Ugotowanego na parze łososia rozdzielamy na większe kawałki i dodajemy do rozdrobnionego wędzonego łososia. Koperek i dymkę drobno siekamy i mieszamy wszystko z serkiem śmietankowym i łososiem. Przyprawiamy solą i pieprzem, delikatnie mieszamy, aby składniki się połączyły, ale została zachowana struktura gotowanego łososia. 

    Koperek
  • Krok 3:

    Podanie: Przekładamy masę do formy, owijamy ją od góry wystającą folią i lekko dociskamy. Wstawiamy do lodówki co najmniej na 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Stężałą terrinę rozpakowujemy z folii, przekładamy do góry nogami i usuwamy folię. Podajemy ze świeżym pieczywem lub grzankami.

    terrina

Porady

  • Terrina z łososia świetnie smakuje solo, jednak warto też podać do niej pieczywo. Najlepiej będzie smakowała w towarzystwie bagietki, bajgla lub grzanki.
  • Jeśli lubicie bardzie wyrazisty smak, wybierzcie serek chrzanowy zamiast śmietankowego. Możecie też po prostu wymieszać serek śmietankowy z łyżeczką chrzanu.
  • Gotową terrinę należy trzymać w lodówce i spożyć w ciągu maksymalnie 2-3 dni. To danie niezbyt dobrze znosi mrożenie, dlatego lepiej przygotować porcję takiej wielkości, aby zdążyć zjeść ją na bieżąco.  
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Terrina - co to jest?

Terrina to danie rodem z kuchni francuskiej. Słowo to oznacza w tłumaczeniu "foremka do pieczenia", co tłumaczy charakterystyczny podłużny kształt terriny. Klasyczne terriny powstawały z mięsa, najczęściej wieprzowego lub wołowego, ale później także i z drobiu. Z biegiem lat, to danie szybko jednak stało się tak znane i lubiane, że powstawało coraz więcej wariacji smakowych tego dania. Obecnie w restauracyjnych menu znajdziemy terriny warzywne, rybne i z owoców morza. Tradycyjne mięsne terriny przygotowywane były z piekarnika, jednak obecnie znajdziemy wiele przepisów na przeróżne terriny na zimno, przygotowywane na bazie żelatyny. Możliwości jest mnóstwo, a wszystko zależy już tylko od waszych preferencji smakowych. 

Co dodać do terriny z łososia?

Terrina z łososiem jest świetną bazą do kulinarnych eksperymentów. Pasują do niej niemal wszystkie zioła i warzywa, a także kremowe serki i twarożki. Do tego dania szczególnie warto dodać ogórka, rzodkiewkę i szpinak. Świetnym akcentem, który podkręci smak terriny będzie też chrzan. Można użyć też gotowego kremowego serka chrzanowego. Łosoś doskonale komponuje się też z awokado, dlatego warto wyłożyć foremkę na terrinę plasterkami świeżego awokado, a następnie wypełnić ją farszem. W ten prosty sposób powstanie pyszna i przepiękna terrina z łososia i awokado.

Przepis na terrinę w innych odsłonach

Terrina to pyszny i piękny poczęstunek, który zdobi cały stół. Przeróżne kolorowe składniki, zawinięte w podłużną sztabkę, tworzą prawdziwe dzieła sztuki. Terriny można przygotowywać na dziesiątki sposobów, eksperymentując w przeróżnymi dodatkami i przyprawami. Terrina z łososiem z przepisu powyżej to tylko jeden z wielu wariantów, gdyż można użyć tu dowolnej ryby lub owoców morza. Świetnie będzie smakowała na przykład terrina z sandacza lub dorsza. Smakowitym połączeniem jest również terrina z krewetkami

Fanom warzywnych dań z pewnością posmakuje terrina warzywna, na przykład z fetą lub z jajkiem. Z kolei w wersji wegańskiej polecamy terrinę buraczaną. Jako nadzienia do takiej potrawy najlepiej użyć tofu, ciecierzycy z puszki lub po prostu zrobić farsz z gotowanych lub przesmażonych warzyw.

Jeśli natomiast wolicie mięsną klasykę gatunku, obowiązkowym przepisem do przetestowania będzie tradycyjna terrina wieprzowa. Zwolennikom do gustu powinny przypaść zaś terrina z kurczaka, terrina z indyka lub terrina z kaczki

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne