Terrina z figami

Ocena:

4.48 (164)

  • 60 min.
  • dla 6 osób

Przepis na terrine - Terrina z figami

Składniki:

  • 10–15 suszonych fig
  • szklanka wina Marsala lub innego deserowego
  • 10 dag orzechów laskowych
  • 30 dag gorgonzoli
  • 15 dag ricotty
  • 3 łyżki masła
  • 5 dag roszponki
  • pieczywo tostowe

Terrina z figami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Przepis na terrine - Terrina z figami
  • Figi zalewamy winem i odstawiamy na 2–3 godz. Osączamy (wino zachowujemy). Orzechy prażymy na suchej patelni lub w piekarniku. Studzimy
  • ocieramy ze skórki
  • grubo siekamy.
  • Ser miksujemy z ricottą
  • masłem i winem z moczenia fig. Mieszamy z orzechami.
  • Formę keksową wykładamy folią spożywczą
  • na dno wykładamy warstwę serowo-orzechową
  • a na tym układamy lekko przypłaszczone figi
  • następnie warstwę serową
  • figi i na koniec pozostałą masę serową.
  • Wygładzamy
  • dociskamy. Przykrywamy wystającą folią i wstawiamy do lodówki na 1 godz. Pieczywo tostowe kroimy na podłużne kawałki i opiekamy.
  • Terrinę kroimy w plastry
  • podajemy na roszponce z grzankami.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!

Porady

Sprawdź też: terrina warzywna

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne