Rolady w galaretce winnej

Ocena:

4.51 (188)

  • 25 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Klasyczny plasterek pieczonego mięsa w galarecie podkręcamy dodatkiem czerwonego wina. I ten kolor!

Składniki:

  • wieprzowina  3 plastry

  • wołowina  3 plastry

  • cielęcina  2 plastry

  • pieczarki  50 g

  • jajka  2 szt.

  • żelatyna  12 g

  • kiszone ogórki  50 g

  • natka pietruszki  10 g

  • wywar  250 ml

  • czerwone wino  250 ml

  • sok z cytryny  15 ml

Rolady w galaretce winnej - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Plastry pieczonego mięsa: przecinamy na pół, zwijamy w ruloniki i układamy je w miseczkach. 

  • Krok 2:

    Galareta: przygotowujemy ją z żelatyny, wina, wywaru mięsnego i soku z cytryny. Gdy zacznie krzepnąć, wlewamy do połowy wysokości miseczek.

  • Krok 3:

    Dodatki: do każdej miseczki wkładamy cząstki jajek ugotowanych na twardo, plasterki ogórka, pieczarki marynowane i posiekaną natkę pietruszki. Wlewamy resztę galarety i odstawiamy do lodówki.

Porady

Galareta domowa: dzisiaj używamy gotowej żelatyny lub agaru. Warto jednak wiedzieć, że podstawą domowej galarety będzie wywar z cielęcych lub wieprzowych nóżek. Dobrze przygotowany wywar nie wymaga dodawania żelatyny, w przeciwieństwie do wywarów z drobiu i ryb. Galareta po zastygnięciu powinna być klarowna i niezbyt twarda, jej smak uszlachetni dodatek wina.
 

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne