Frittata z cukinią

Ocena:

4.53 (188)

  • 10 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Frittata z cukinią to pyszny pomysł na sycące śniadanie, lunch do pracy lub lekką kolację. Ten przepis jest tani, banalnie prosty, a jego przygotowanie trwa tylko kilkanaście minut i poradzi sobie z nim każdy. Wystarczy tylko kilka niedrogich składników, żeby wyczarować pyszny posiłek, który robi wrażenie. Zobaczcie, jak zrobić ten włoski omlet krok po kroku!

Składniki:

  • jajka  6 szt.

  • cukinia  500 g

  • cebula  1 szt.

  • oliwa z oliwek  3 łyżki stołowe

  • sól  1 szczypta

  • pieprz  1 szczypta

Frittata z cukinią - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie dodatków: cukinię dokładnie myjemy i kroimy w plastry. Cebulę obieramy i drobno siekamy.  Warzywa podsmażamy na oliwie przez kilka minut i odstawiamy z ognia.

    plastry-cukinii
  • Krok 2:

    Frittata z cuknią: jajka wybijamy do miski, roztrzepujemy na jednolitą masę i przyprawiamy solą oraz pieprzem. Dodajemy przesmażone warzywa i wszystko mieszamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, następnie wylewamy na nią masę jajeczną  i smażymy na małym ogniu pod przykryciem przez około 12-15 minut. Gotowa frittata z cukinią najlepiej smakuje z listkami świeżej bazylii. 

    Omlet z pieczarkami - jajka z mlekiem

Porady

  • Frittata z cukinią z patelni dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Warto więc od razu przygotować większą porcję i zabrać ją kolejnego dnia jako lunch na wynos do pracy czy szkoły. Ten jajeczny placek można też wykorzystać jako składnik kanapek.
  • Jeśli chcecie przygotować nieco zdrowszą wersję tego dania, zastąpcie smażenie pieczeniem. Frittata z cukinią z piekarnika smakuje równie dobrze, a zawiera mniejszą ilość tłuszczu. Wystarczy przelać masę jajeczną do blaszki lub ceramicznej formy na tartę i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 10-15 minut. 
  • Wiele przepisów zakłada też podwójną obróbkę, czyli najpierw krótkie smażenie, a potem dopiekanie w piecu. Do przygotowania takiej frittaty najlepsza będzie ciężka, gruba żeliwna patelnia. Jeśli nie mamy takiej pod ręką, wybierzmy po prostu naczynie ze zdejmowaną rączką. Najlepiej, aby była to patelnia o jak najgrubszym dnie.
  • Świetnym pomysłem będzie także frittata z ziemniakami i cukinią. Uzyskamy w ten sposób bardzo podobny smak do hiszpańskiej tortilla de patatas. Taki przepis będzie jeszcze bardziej sycący i treściwy, dlatego można go z powodzeniem podać jako danie obiadowe.

Jeśli lubisz dania z jajek, wypróbuj też przepis na omlet z kurkami.

Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Frittata z cukinią - przepis podstawowy i dodatki 

Przepis na frittatę z cukinią to włoska wersja polskiego omletu lub hiszpańskiej tortilli. Bazą, niezbędną do jego przygotowania są oczywiście jajka i świeży, chrupiący kabaczek, a wszystkie inne składniki możemy dobierać już według własnego uznania. Dodatkami mogą być tu wszelkiego rodzaju warzywa, mięsa, sery bądź owoce morza. 

Fanom mięs posmakuje fritatta z chorizo, boczkiem lub szynką parmeńską, natomiast miłośnikom owoców morza polecamy dodać do niej krewetki lub łososia. Jeśli chodzi o sery, to mamy tu pełną dowolność, gdyż jajka z cukinią świetnie komponują się zarówno z serami twardymi, jak i miękkimi czy pleśniowymi. Najczęściej spotykana jest frittata z cukinią i mozzarellą, ale można też przygotować ją w wersji z cheddarem, parmezanem czy goudą. Jeśli natomiast nie zależy wam na ciągnącej się strukturze, a wolicie postawić na kremową konsystencję i wyrazisty, słony smak, to najlepszym wyborem będzie frittata z cukinią i fetą. 

Osobom na diecie wegetariańskiej przypadnie do gustu frittata z cukinią i papryką. Do tego podstawowego warzywnego zestawu można dodać także bakłażana, szpinak czy pomidorki koktajlowe. Warto też wykorzystywać sezonowe składniki, przygotowując ten włoski omlet ze szparagami, dynią czy leśnymi grzybami.

Do tej receptury świetnie pasują też wszelkiego rodzaju przyprawy, zioła i dodatki. Roztrzepane jajka warto dobrze doprawić nie tylko solą i pieprzem, ale i szczyptą chilli, suszonym czosnkiem, prażoną cebulką, albo odrobiną kurkumy czy curry. Jeśli chodzi o zioła, to sprawdzonym wyborem będzie oregano, tymianek, rozmaryn, bazylia czy zioła prowansalskie. Warto dodać też kapary bądź oliwki - zarówno te czarne, jak i zielone. Doskonałym pomysłem jest też frittata z cukinią i suszonymi pomidorami, które dodadzą daniu wyjątkowego smaku umami. 

Inne przepisy z cukinią

Frittata cukiniowa to tylko jeden z setek pomysłów na wykorzystanie tego zdrowego i smacznego warzywa. Ze względu na jego cenne wartości odżywcze i niską kaloryczność warto dodawać je do dań na ciepło i zimno, przetworów, a nawet deserów! Cukinia najczęściej pojawia się na naszych stołach panierowana, bądź jako składnik makaronów, zapiekanek, tart i placków. Klasyką sezonu letniego jest również cukinia faszerowana, a także zielona zupa krem

Jeśli dbacie o linię, z pewnością przypadną wam do gustu zdrowe frytki z cukinii. Z tego warzywa możemy przygotować też fit makaron. Wystarczy wystrugać z kabaczka długie nitki, niczym spaghetti. Najłatwiej zrobić to specjalnym spiralizerem, ale sprawdzi się do tego także zwykła obieraczka do warzyw. 

Nie każdy wie, że z tego warzywa przygotujemy też smakowite słodkości. Jeśli jeszcze nie próbowaliście brownie z cukinii, to koniecznie nadróbcie zaległości! Ten przepis to równie smaczna, a zdecydowanie bardziej dietetyczna wersja kultowego czekoladowego ciasta. Innym słodkim przepisem, który warto przygotować jest dżem z cukinii

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne