Wegańska zapiekanka ziemniaczana z wędzonym tofu

Ocena:

4.44 (197)

Zapiekanka ziemniaczana z wędzonym tofu to prosty przepis na pożywny, wegański obiad.

Składniki:

  • 2,5 kg ziemniaków
    ok. 1 kg cebuli
    1 szklanka mleka roślinnego
    360 g wędzonego tofu
    1/2 szklanki kaszy kukurydzianej
    ok. 20 szt. suszonych pomidorów z zalewy
    oliwa
    sól i pieprz ziołowy
    opcjonalnie śmietana ryżowa

Wegańska zapiekanka ziemniaczana z wędzonym tofu - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  •     Ziemniaki oraz tofu zetrzeć na tarce lub użyć malaksera ze specjalną nakładką. Cebulę pokroić w kostkę lub poszatkować za pomocą malaksera. Na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek i podsmażyć poszatkowaną cebulkę. Pomidory wyciągną z zalewy w oliwie i pokroić na kawałki. W dużej misce wymieszać ziemniaki

  • tofu wędzone
  • cebulę
  • pomidory
  • mleko oraz kaszkę kukurydzianą. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Blachę lub naczynie żaroodporne wysmarować oliwą i posypać kaszką kukurydzianą. Gotową masę włożyć po równo do blachy
  • docisnąć i wyrównać wierzch.

    Piec w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez ok. 1,5-2 godziny.

Porady

Zobacz też: zapiekanka ziemniaczana z tymiankiem

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne