Flądra smażona

Ocena:

4.5 (184)

  • 15 min.
  • dla 5 osób
  • średni

Flądra smażona niewątpliwie kojarzy się z wakacjami, wypoczynkiem i morzem. Najlepiej smakuje w towarzystwie surówki z kiszonej kapusty i pieczonych ziemniaczków. Odpowiednio usmażona jest chrupiąca na zewnątrz i wilgotna w środku. Flądra smażona jest jedną ze zdrowszych ryb, bo zawiera cenne kwasy omega-3 o działaniu przeciwzapalnym. Warto po nią sięgać nie tylko od święta.

Składniki:

  • sok z cytryny  15 g

  • mąka  200 g

  • olej  50 ml

  • flądra  500 g

  • sól  3 g

  • pieprz  0.1 g

Flądra smażona - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: każdy oczyszczony i wypatroszony płat flądry myjemy dokładnie pod bieżącą wodą i osuszamy przy pomocy papierowego ręcznika. Skrapiamy rybę cytryną. Na duży, płaski talerz wysypujemy mąkę pszenną. 
     

  • Krok 2:

    Smażenie: płat flądry posypujemy solą i pieprzem, obtaczamy w mące. Rozgrzewamy na patelni olej i kładziemy rybę. Smażymy z obu stron aż do zrumienienia i uzyskania efektu chrupkości. Odkładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem. 
     

  • Krok 3:

    Podanie: flądrę smażoną podajemy z pieczywem czosnkowym, gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami lub też z frytkami. Do tego pasuje ożywcza surówka z kapusty kiszonej, choć równie dobrze sprawdzi się marchewka z jabłkiem.  
     

Porady

  • Surówka to dobra opcja dla smażonej ryby, jednak w chłodne dni, kiedy potrzebujemy więcej ciepłego jedzenia, możemy dodać do niej gotowane lub grillowane warzywa. Dobrze sprawdzi się wtedy pieczona papryka, cukinia i bakłażan. Z kolei z gotowanych warzyw pasować będą marchewka i brokuły.   
  • Flądra smażona w panierce będzie jeszcze bardziej chrupiąca, gdy obtoczymy ją najpierw w jajku, potem mące, a na końcu w bułce tartej. Trzeba się jednak liczyć z tym, że będzie bardziej ciężkostrawna i tłusta. 
  • Do flądry smażonej pasują zarówno frytki z ziemniaków, jak i batatów. Jeśli chcemy ograniczyć ilość tłuszczu w posiłku, zamiast podawać smażone frytki, upieczmy je w piekarniku.  
  • Panierka z mąki to nie jedyna opcja na flądrę. Równie smaczna jest ryba w cieście naleśnikowym. Maczamy ją w masie jajeczno-mlecznej z dodatkiem mąki i smażymy na złoty kolor.  
  • Ryba w cieście piwnym to równie dobra propozycja obiadowa. Jeśli chcemy w ten sposób zrobić flądrę, musimy 3 łyżki mąki rozetrzeć z 1 szklanką piwa, zmieszać to z solą, pieprzem i 2 żółtkami. Gdy powstanie gładka masa, obtaczamy w niej rybę i smażymy do zrumienienia.  
  • Pamiętajmy, by flądrę zawsze skropić przed smażeniem cytryną. Dzięki temu straci charakterystyczny, rybi zapach. 
  • Nie zawsze uda nam się zdobyć świeżą flądrę. Dlatego, jeśli mamy zamrożoną, odmrażajmy ją stopniowo. Zostawmy na talerzu w kuchni w temperaturze pokojowej. Nie wkładajmy przypadkiem do miski z wodą, bo w takich warunkach bardzo szybko rozmnażają się bakterie. A to spowoduje, że strujemy się rybą.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne