Łosoś na parze

Ocena:

4.49 (172)

  • 25 min.
  • dla 2 osób
  • łatwy

Łosoś na parze to idealne danie na co dzień, jak i na każdą okazję. Jest zdrowy, lekkostrawny i dietetyczny, a przy tym pełen smaku i aromatu. Takie danie robi się dosłownie w mgnieniu oka i poradzi sobie z nim każdy, nawet początkujący kucharz. Jak zrobić łososia na parze, aby był delikatny, soczysty i rozpływający się w ustach? Zobaczcie nasz sprawdzony przepis!

Składniki:

  • łosoś  500 g

  • koperek  4 gałązki

  • sól  2 szczypty

  • pieprz  2 szczypty

  • pomarańcze  1 szt.

  • seler naciowy  2 gałązki

  • granat  1 łyżka stołowa

Łosoś na parze - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Łosoś: Filet z łososia myjemy i osuszamy, a następnie oprószamy solą i pieprzem. Wierzch posypujemy posiekanym koperkiem i gotujemy na parze przez około  20 minut. 

    łosoś
  • Krok 2:

    Dodatki: Pomarańczę obieramy, a następnie filetujemy, zbierając sok. Fileciki kroimy w małe kawałki. Z łodygi selera naciowego usuwamy zewnętrzne włókna, kroimy w małą kostkę. 

    Pomarańcza obieranie
  • Krok 3:

    Serwowanie: Gotowy filet z łososia kładziemy na półmisku. Obok wykładamy pomarańczę, selera i pestki granatu. Wszystko posypujemy solą i pieprzem.

    losos-z-owocami

Porady

  • Z czym podać rybę? Delikatny łosoś najlepiej smakuje z lekkimi dodatkami, dlatego najczęściej na stołach pojawia się łosoś na parze z warzywami. Jeśli jednak chcemy, aby danie było bardziej sycące, warto podać je z dodatkiem kaszy, ryżu lub pieczonych ziemniaków. 
  • Gotowana ryba świetnie komponuje się z jakimś wyrazistym składnikiem, dlatego dobrym pomysłem jest łosoś na parze z sosem koperkowym lub czosnkowym. 
  • Aby łosoś gotowany na parze miał bardziej wyrazisty smak, można obłożyć go plasterkami cytryny, gałązkami koperku i posiekanym czosnkiem. 

Zobacz także przepis na dorsza na parze z sezonowymi warzywami.

Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Łosoś na parze - kcal i wartości odżywcze

Łosoś to jedna z najzdrowszych ryb, którą pokochał już cały świat. Jest bogatym źródłem witamin, minerałów oraz zdrowych tłuszczy. W tej pysznej rybie znajdziemy między innymi witaminy D, E, A oraz witamin z grupy B, a do tego dużą dawkę potasu, selenu, fosforu, wapnia czy żelaza. Wszystkie te dobroczynne składniki, sprawiają, że wpływa on fantastycznie na nasze włosy, skórę i paznokcie, a dodatkowo usprawnia pracę serca i mózgu. Mięso łososia jest lubiane przez osoby o dużej aktywności fizycznej, gdyż wspomaga spalanie kalorii i regenerację mięśni. 

Filet z łososia na parze to jedno z najbardziej dietetycznych dań, które poleca się osobom dbającym o linię. Ile kalorii ma łosoś na parze? W 100 gramach gotowanego na parze łososia znajduje się około 180 kalorii. Warto dodać, że taka porcja dostarczy nam też 20 g pełnowartościowego białka i pokryje całe dobowe zapotrzebowanie na dobroczynne kwasy Omega-3. Wszystkie te właściwości sprawiają, że zdecydowanie warto włączyć łososia do naszego codziennego jadłospisu.

Łosoś na parze - przepis na szybki obiad

Łosoś gotowany na parze to jedno z najprostszych dań, z którym poradzi sobie każdy. Zawsze się udaje, a jego przygotowanie trwa dosłownie chwilę. Największy sekret tego przepisu to przyprawy. Marynata do łososia na parze powinna być aromatyczna i wyrazista w smaku, dlatego warto użyć tu nie tylko soli i pieprzu, ale także świeżych i suszonych ziół oraz skórki i soku z cytryny. Oprócz tego, można dodać też czosnek, płatki chilli, sos teriyaki, imbir, musztarda czy miód.

Aby przygotować łososia na parze nie musimy mieć specjalnych urządzeń ani gadżetów. Oczywiście można go ugotować w przeznaczonym do tego parowarze, ale równie dobrze uda się to w zwykłym garnku. Wystarczy napełnić garnek w 1/3 wodą, a na jego wierzchu ustawić sitko lub specjalną wkładkę do gotowania na parze. Ile gotować łososia na parze? Aby ryba się ścięła, jednocześnie pozostając wciąż soczysta w środku, wystarczy jej już 20 minut.

Takiego łososia na parze można jeść solo lub wykorzystać go jako składnik wielu pysznych dań. Łosoś na parze świetnie pasuje do sałatek, naleśników, wrapów, tortilli, pierogów czy makaronu. Taka ryba doskonale nadaje się też do wszelkiego rodzaju past kanapkowych, a także do faszerowania jajek.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne