Łosoś teriyaki z warzywami

Ocena:

4.51 (180)

  • 30 min.
  • dla 4 osób
  • średni

Łosoś teriyaki, czyli ryba z wysoką zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, solidna porcja warzyw, kiełki i ostry jogurtowy. Jest to supercombo witamin i minerałów gotowe w 30 minut! Łosoś w sosie teriyaki to smak Japonii na domowym talerzu.

Składniki:

  • łosoś  600 g

  • sos sojowy  3 łyżki stołowe

  • miód  1 łyżka stołowa

  • olej  2 łyżki stołowe

  • czosnek  2 ząbki

  • imbir  25 g

  • chili  1 szt.

  • cukinia  1 szt.

  • shiitake  7 szt.

  • marchewka  1 szt.

  • brokuły  400 g

  • groszek cukrowy  100 g

  • kiełki fasoli mung  150 g

  • szpinak  100 g

  • jogurt grecki  200 g

  • sambal oelek  1 łyżka stołowa

  • szczypiorek  1 łyżka stołowa

  • kolendra  2 łyżki stołowe

  • sezam  1 łyżka stołowa

  • limonka  1 szt.

Łosoś teriyaki z warzywami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    600 gram łososia to filety dla 4 osób. Ryby płuczemy, osuszamy, sprawdzamy, czy nie ma ości. Zalewamy sosem sojowym wymieszanym z miodem. Łosoś teriyaki powinien być odłożony na min. 20 minut do zamarynowania.

    sos sojowy
  • Krok 2:

    Na dużej patelni rozgrzewamy połowę oleju. Wrzucamy posiekane: czosnek, imbir, chili oraz cukinię pokrojoną w półprasterki, smażymy minutę. Dokładamy pokrojone grzyby i marchew pociętą w słupki, a po minucie brokuły i groszek, smażymy razem 3 min. Dodajemy kiełki, szpinak i marynatę, w której marynował się łosoś w sosie teriyaki. Warzywa mieszamy, podgrzewamy przez minutę.

    chili czosnek
  • Krok 3:

    Na osobnej patelni smażymy łososia. Łosoś w teriyaki może być również odpowiednio wcześniej upieczony w piekarniku, będzie wtedy mniej tłusty. Jogurt mieszamy z pastą sambal oelek. Rybę podajemy z warzywami z patelni, posypujemy posiekanym szczypiorkiem, kolendrą i sezamem, dokładamy kawałki limonki. Łosoś teriyaki powinien być podawany z warzywami i osobno postawionym sosem jogurtowym.

    łosoś teriyaki

Porady

  • Łosoś teriyaki najlepiej wyjdzie przygotowany z filetów ryby. Można do tego dania wykorzystać też dzwonki z łososia.
  • Sambal to indonezyjska pasta z chili. Można ją kupić w markecie lub przygotować samodzielnie
  • Jeśli korzystamy z suszonych grzybów shitake, to przed smażeniem należy je namoczyć i ugotować.
  • Łosoś w sosie teriyaki bardzo dobrze łączy się z orzechowymi i tłustymi nutami smakowymi sezamu. Należy pamiętać, aby przed posypaniem nim ryby uprażyć go na suchej patelni.
     
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Jak zrobić łososia teriyaki?

Łosoś teriyaki to bardzo prosty przepis na obiad. Oryginalny sos teriyaki powstaje z sosu sojowego, sake, mirinu, imbiru i cukru trzcinowego. W tym przepisie marynata łososia teriyaki powstaje z prostszych, łatwiej dostępnych składników – z sosu sojowego i miodu. W czasie, gdy ryba się marynuje należy przygotować warzywa. Najlepiej do ich smażenia nada się głęboka patelnia typu wok. Do brokuł, fasolek i pozostałych warzyw należy dodać resztę marynaty. Rybę należy usmażyć lub upiec w piekarniku. Łosoś teriyaki powinien być podawany z lekkim sosem z jogurtu i pasty sambal oelek.

Sos teriyaki

Sos teriyaki to japońska, lekko słona i słodki sos podawany najczęściej z sushi lub jako marynata do mięs. Nazwa sosu pochodzi od czasownika „teru”, czyli „błyszczeć”. Dobrze też wiedzieć, że samo słowo teriyaki oznacza technikę pieczenia lub grillowania stosowaną w Japonii. Łosoś teriyaki to jedna z kilku kuchennych inspiracji do tego, jak wykorzystać ten sos. Z powodzeniem można przygotować też orientalnego kurczaka teriyaki, który świetnie smakuje z chrupiącymi warzywami i ryżem.

Dla amatorów i amatorek azjatyckich smaków polecamy inne przepisy na słodko-ostre duety smakowe. Udka glazurowane, ostry pad-thai czy domowe curry to, podobnie jak łosoś teriyaki, kulinarny strzał w dziesiątkę.
 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne