Filet z indyka pieczony

Ocena:

4.52 (195)

  • 1 godz. 30 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Filet z indyka pieczony w całości w miodowej glazurze jest doskonały na obiad i do kanapek. Na ciepło świetnie smakuje z sosem pieczeniowym i warzywami. Po ostudzeniu można go pokroić w cienkie plastry. Z naszym przepisem dowiecie się, co zrobić, aby pieczona pierś z indyka była soczysta w środku.

Składniki:

  • filet z indyka  1 kg

  • olej rzepakowy  50 ml

  • miód  50 ml

  • musztarda  20 ml

  • sok z cytryny  20 ml

  • sól  7 g

  • pieprz  5 g

  • słodka papryka  5 g

  • tymianek  5 g

Filet z indyka pieczony - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Marynata: w miseczce mieszamy olej z miodem, musztardą i sokiem z cytryny. Dodajemy przyprawy: sól, pieprz, paprykę i tymianek.

  • Krok 2:

    Filet z indyka: mięso myjemy, a następnie wcieramy w nie przygotowaną marynatę. Wkładamy do rękawa do pieczenia, polewamy marynatą, która została w misce i odkładamy na noc do lodówki (podany w przepisie czas przygotowania potrawy nie uwzględnia czasu marynowania indyka).

  • Krok 3:

    Pieczenie: rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Wyjmujemy zamarynowane mięso z lodówki i układamy na blasze lub w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy przez 60 min.

  • Krok 4:

    Zapiekanie skórki: na koniec rozrywamy rękaw do pieczenia i odsłaniamy mięso. Zostawiamy w piekarniku na kolejne 10–15 min, aby filet z indyka pieczony w miodzie miał rumianą i kruchą skórkę.

  • Krok 5:

    Podawanie: indyka kroimy na plastry tuż przed podaniem – w całości dłużej pozostanie soczysty w środku.

Porady

  • Jeśli zależy wam na czasie, możecie skrócić czas marynowania. Jednak wtedy pieczona pierś z indyka nie wyjdzie wam aż tak soczysta i aromatyczna.
  • Do marynaty możecie dodać także zioła prowansalskie.
  • Słodko-słony smak marynaty otrzymacie, jeśli dodacie sos sojowy.
  • Filet z indyka pieczony w rękawie nabierze świątecznych aromatów, jeśli do marynaty dodamy powidła śliwkowe.
  • Indyka możecie także upiec bez folii. Wtedy po marynowaniu należy przełożyć mięso i cały sos do brytfanny. W trakcie pieczenia należy co 15 min polewać filet marynatą.
  • Mięso należy marynować w szczelnych woreczkach lub zamykanych pojemnikach.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Pieczony filet z indyka – jakie sosy do mięsa?

W wersji na ciepło wystarczy, że polejecie indyka sokami, które powstały podczas pieczenia. Możecie także na ich bazie przygotować:

  • sos pieczeniowy – odlewamy do garnka 200 ml soków z rękawa. Dodajemy wodę i przyprawy (sól, pieprz, liść laurowy), zagęszczamy sos mąką, 
  • sos do kanapek – to z kolei wariant do wersji na zimno. Sos z rękawa do pieczenia przelewamy do rondelka i podgrzewamy, aby go zredukować (zależy nam na tym, aby woda odparowała, dzięki czemu sos będzie gęsty). Odstawiamy do ostygnięcia i mieszamy z majonezem.

Filet z indyka pieczony w miodzie – propozycje podania 

  • Danie główne – pieczony filet z indyka z zapiekanymi ziemniakami. Mogą to był młode ziemniaki pieczone w całości z przyprawami lub ziemniaki gratin, czyli talarki zapiekane ze śmietaną i serem. Filet z indyka pieczony w miodzie dobrze będzie smakował także z pyzami i sosem. Do tego należy dobrać warzywa – mogą być z patelni, zrobione na parze, w postaci surówki lub na ciepło, np. buraczki lub kapusta modra.
  • Sałatka – pieczona pierś z indyka w lekkim daniu na bazie sałaty lodowej i świeżych warzyw. Można z niej zrobić także sałatkę makaronową z kukurydzą, ogórkiem i majonezem.
  • Kanapki – filet z indyka pieczony i pokrojony w plastry będzie doskonały na kanapki z dodatkiem sałaty, ogórka kiszonego i np. konfitury z białej lub czerwonej cebuli.
  • Tortilla – do tej wersji można poszarpać pieczony filet z indyka lub pokroić w paski. Do tego potrzebny będzie sos (może być na bazie soków z pieczeni) i ulubione warzywa.

Filet z indyka pieczony na Święto Dziękczynienia

Amerykańskie Święto Dziękczynienia przypada na ostatni czwartek listopada. To tradycja, która sięga 400. lat, a po raz pierwszy do wspólnego stołu usiedli angielscy pielgrzymi z Indianami z plemienia Wampanoagów. Na tych terenach polowano na dzikie indyki, dlatego wybrano je na danie główne.

Tradycyjnie pieczony indyk nadziewany jest różnymi farszami, najczęściej na bazie chleba, orzechów i żurawiny. W całości możecie przygotować także pieczonego indyka z chrupiącą skórką – z dodatkiem świeżych ziół, cytryny i białego wina. Na Święto Dziękczynienia przygotowuje się też słodkie tarty – z orzechami, dynią lub jabłkami. Tradycyjnym deserem jest także pudding chlebowy.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne