Fajitas z polędwiczką z indyka

Ocena:

4.5 (141)

  • 20 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Fajitas z polędwiczką z indyka to szybka przekąska do zabrania na wynos. Może stać się propozycją na lunch do pracy. 

Składniki:

  • filet z indyka  1 szt.

  • sos sojowy  1 łyżka stołowa

  • sok z cytryny  1 łyżka stołowa

  • kumin (kmin rzymski)  1 szczypta

  • papryka w proszku  1 szczypta

  • czosnek mielony  1 szczypta

  • miód  1 łyżka stołowa

  • olej  2 łyżki stołowe

  • mrożone warzywa  1 szt.

  • kwaśna śmietana  4 łyżki stołowe

  • kolendra  4 łyżki stołowe

  • tortilla  4 szt.

  • czerwona cebula  1 szt.

Fajitas z polędwiczką z indyka - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1: Paski polędwiczki skrapiamy sosem sojowym, sokiem z cytryny, oprószamy kuminem, papryką i czosnkiem, mieszamy, odstawiamy na kwadrans. Na głębokiej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy zamrożoną mieszankę meksykańską i smażymy ok. 10 min.
  • Krok 2: Osobno na oleju smażymy indycze paski – najwyżej 5 min. Polewamy miodem i mieszamy, aby troszkę się skarmelizowały, łączymy z warzywami. Śmietanę mieszamy z posiekaną kolendrą oraz sokiem z cytryny do smaku. Gotowe tortille opiekamy przez minutę na suchej patelni, smarujemy sosem śmietanowym, nakładamy warzywa z indykiem, posypujemy posiekaną czerwoną cebulą i zawijamy.

Porady

Mrożone warzywa w przepisie to mrożona mieszanka meksykańska. 

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne