Gołąbki z drobiowego mięsa - doskonale komponujące się z pomidorowym sosem. Są delikatne i pyszne...
Składniki:
podwójny filet z kurczaka
filet z indyka
główka białej kapusty
4 woreczki ryżu
jajko
cebula
przyprawy do farszu (sól, pieprz czarny i ziołowy, vegeta, mielony kminek)
przyprawy do sosu (oregano, majeranek, koperek suszony, vegeta, pieprz)
3 duże pomidory
pół szklanki śmietany 12%
ok. 2 łyżeczki mąki
łyżka przecieru pomidorowego
natka pietruszki
Gołąbki drobiowe w pomidorach - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Główkę kapusty gotujemy w osolonej wodzie, aż liście zmiękną, następnie ścinamy zgrubiale nerwy. Ryż gotujemy według zaleceń podanych na opakowaniu. Mięso mielimy na maszynce. Pokrojoną w drobną kostkę cebulę - należy zeszklić na maśle. W misce mieszamy mięso, ostudzony ryż, jajko, cebulkę oraz przyprawy. Porcje farszu układamy kolejno na liściach kapusty i zawijamy. Przygotowane gołąbki układamy ciasno w garnku i zalewamy wodą (do wysokości gołąbka). Pomidory kroimy w grube plastry, układamy na wierzchu gołąbków i posypujemy przyprawami oraz posiekaną natką pietruszki. Gołąbki dusimy pod przykryciem ok. 1,5 godziny. Aby przygotować gęsty sos – należy do sosu spod gołąbków dodać łyżkę przecieru pomidorowego oraz śmietanę połączoną z mąką, następnie ponownie zagotować (ok. 2 minut).