Przepisy na filet z indyka

26 przepisów

filet-z-indyka-z-kielkami

Filet z indyka jest ciekawą alternatywą dla piersi kurczaka. Zdaniem niektórych to opcja zdrowsza, bo mniej kaloryczna i dostarczająca większych dawek witaminy B. Indyk ma także nieco inny smak. Istnieje wiele pomysłów na przygotowanie mięsa z indyka. Pamiętajmy tylko, aby nie przedłużać niepotrzebnie obróbki termicznej. Wystarczające jest, by mięso straciło swoją surowość. Zobaczcie zebrane przepisy na filet z indyka. 

Inne z kolekcji: indyk

Filet z indyka: co można z niego zrobić?

Co zrobić z indyka? Pomysły są w zasadzie niewyczerpane. Filet nadaje się do panierowania, podobnie jak kotlet schabowy. Przygotowując sznycle z indyka, tradycyjne jajko i bułkę tartą można zastąpić mielonymi orzechami, płatkami kukurydzianymi lub płatkami owsianymi. Bardzo smaczna będzie również pierś z indyka pieczona. Taka wersja jest chętnie spożywana w formie dania obiadowego, a cienko pokrojony pieczony indyk znakomicie zastępuje wędlinę.

Gołąbki z indykiem zamiast tradycyjnie używanego mięsa wieprzowo-wołowego to pomysł na dietetyczny wersję lubianej w kuchni polskiej potrawy. Roladki z indyka urozmaicą codzienny obiad i pomogą przemycić warzywa do diety kilkuletniego niejadka. Odchudzone gulasze posmakują całej rodzinie.

Tarta z indykiem lub sos bolognese do makaronu wykorzystujący to mięso to pomysł na bardziej sycącą kolację lub lekki obiad. Możliwości są właściwie nieograniczone.

Filet z indyka: jak przyprawić filet z indyka?

Przepis na pierś z indyka z reguły wskazuje, jakie przyprawy należy dodać, aby było smacznie. Istnieje jednak kilka zasad ogólnych. Indyk to mięso delikatne. Nie potrzebuje wielu dodatków. Najlepiej sprawdza się klasyka: sól, pieprz i czosnek, podkreślające delikatny, słodkawy smak. Zawsze sprawdzają się także zioła prowansalskie. W niecodziennej odsłonie spróbujmy orientalnych przypraw: imbiru, curry, kurkumy, gałki muszkatołowej, kardamonu i cynamonu.

Przyprawy do indyka stosuje się głównie przed obróbką termiczną do zamarynowania mięsa. Jako że jest ono dość suche, dobrze jest dodać odrobinę tłuszczu: oleju lub klarowanego masła. Marynaty na bazie pieprzu cayenne i papryki w proszku to propozycja dla miłośników pikantnych smaków. Ci, którzy wolą drób na słodko, koniecznie powinni wypróbować marynaty miodowo-cytrynowe.

Jaki sos do fileta z indyka?

Filet z indyka, szczególnie gotowany, jest mało wilgotne, warto zatem serwować go w towarzystwie sosu. Są różne rodzaje sosów: część z nich podaje się na gorąco, do dania głównego, a inne, przygotowane na bazie majonezu lub jogurtu naturalnego do indyka serwowanego na zimno.

Sosy do indyka na gorąco najczęściej powstają na bazie tłuszczu z pieczenia. Jest to jedna z najsmaczniejszych baz, którą wystarczy zagęścić mąką i ewentualnie zabielić. Świąteczny klimat podkreśli sos żurawinowy lub borówkowy podawany po podgrzaniu lub w formie chłodnego dodatku. Nieco cięższa wersja to sos śmietanowy, beszamelowy, serowy, grzybowy lub pieczarkowy.

Jak wędzić filet z indyka?

Filet z indyka można ugotować, upiec, usmażyć, ale również... uwędzić. To bardzo łatwy sposób obróbki, możliwy do przeprowadzenia bez dużego nakładu pracy w przydomowej komorze wędzarniczej. Istnieją dwa sposoby wędzenia indyka: pierwsza - na sucho, druga - z użyciem wody.

W pierwszym przypadku indyczą pierś najpierw naciera się przyprawami. Najczęściej są to: sól, liście laurowe, pieprz czarny i kolorowy, sól peklująca, ziele angielskie. W zależności od przepisu dodatki mogą się zmieniać. Tak przygotowane mięso leżakuje w lodówce około 48 godzin, a następnie trafia na kilka godzin do siatki wędzarniczej zawieszonej w chłodnym miejscu. Później trzeba indyka tylko uwędzić: najpierw w 30 stopniach bez dymu, a później kilka godzin w dymie do uzyskania złotego koloru.

Zwolennicy wędzenia na mokro są zdania, że pierwszy sposób powoduje pozbawienie wyrobu wody i nadmierne przesuszenie mięsa. Polecają zatem zapeklować pierś z indyka w solance przez co najmniej kilka godzin, a następnie przełożenie do siatki wędzarniczej i pozostawienie, aż nadmiar płynu odcieknie. Pierś z indyka wędzić powinno się w tym przypadku przez kilka godzin, najpierw w niższej, a potem podwyższonej temperaturze.