Fot. Artur Rogalski
4.58 (152)
Chłodnik marchewkowy z melonem i kukurydzą to łatwe danie na upalne dni. Słodko-słony smak idealnie współgra z nutą białego bzu. Wypróbuj chłodnik z melonem i kukurydzą.
marchewka 500 g
jogurt naturalny 300 g
masło 60 g
sól 5 g
pieprz 5 g
cukier 3 g
syrop z kwiatów czarnego bzu 60 ml
melon 0.5 szt.
kukurydza 1 szt.
cytryna 1 szt.
feta 100 g
koperek 0.5 pęczka
chleb tostowy 5 kromek
Marchewki: zalewamy wodą lub lekkim warzywnym bulionem (ok. 1 l), dodajemy masło i gotujemy, aż marchewka będzie miękka. Doprawiamy solą i sokiem z kwiatów czarnego bzu, miksujemy na gładki krem. Studzimy.
Melon i kukurydza: z melona wycinamy specjalną łyżką malutkie kulki, z kolby ściągamy ziarna kukurydzy, razem mieszamy z sokiem z cytryny i odrobiną cukru, odstawiamy na 30 min.
Podanie: zimny krem z marchewki ponownie miksujemy z jogurtem, mieszamy z melonem z kukurydzą i wykładamy na talerze. Na wierzch dajemy kosteczki fety, posiekany koper i chrupiące grzanki (pieczywo po prostu rumienimy na maśle).
Porady
Zobacz także: tarta brzoskwiniowa z jagodami
Pasują tutaj syrop z imbiru i odrobina pasty curry, dodane w trakcie gotowania marchewki; nadają chłodnikowi orientalnej nuty.