Chłodnik marchewkowy z melonem i kukurydzą

Ocena:

4.58 (152)

  • 60 min.
  • dla 4 osób

Chłodnik marchewkowy z melonem i kukurydzą to łatwe danie na upalne dni. Słodko-słony smak idealnie współgra z nutą białego bzu. Wypróbuj chłodnik z melonem i kukurydzą.

Składniki:

  • marchewka  500 g

  • jogurt naturalny  300 g

  • masło  60 g

  • sól  5 g

  • pieprz  5 g

  • cukier  3 g

  • syrop z kwiatów czarnego bzu  60 ml

  • melon  0.5 szt.

  • kukurydza  1 szt.

  • cytryna  1 szt.

  • feta  100 g

  • koperek  0.5 pęczka

  • chleb tostowy  5 kromek

Chłodnik marchewkowy z melonem i kukurydzą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Marchewki: zalewamy wodą lub lekkim warzywnym bulionem (ok. 1 l), dodajemy masło i gotujemy, aż marchewka będzie miękka. Doprawiamy solą i sokiem z kwiatów czarnego bzu, miksujemy na gładki krem. Studzimy.

  • Krok 2:

    Melon i kukurydza: z melona wycinamy specjalną łyżką malutkie kulki, z kolby ściągamy ziarna kukurydzy, razem mieszamy z sokiem z cytryny i odrobiną cukru, odstawiamy na 30 min.

  • Krok 3:

    Podanie: zimny krem z marchewki ponownie miksujemy z jogurtem, mieszamy z melonem z kukurydzą i wykładamy na talerze. Na wierzch dajemy kosteczki fety, posiekany koper i chrupiące grzanki (pieczywo po prostu rumienimy na maśle).

Porady

Zobacz także: tarta brzoskwiniowa z jagodami

 

Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Pasują tutaj syrop z imbiru i odrobina pasty curry, dodane w trakcie gotowania marchewki; nadają chłodnikowi orientalnej nuty.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne