istock
4.49 (179)
Fenkuł faszerowany to pyszne i zdrowe danie, które przygotujecie w mgnieniu oka. Sprawdzi się zarówno na obiad dla całej rodziny, jak i jako przystawka na gorąco dla gości, a także przekąska na imprezę. Robi się go łatwo i szybko, a z talerzy znika jeszcze szybciej. Zobaczcie, jak zrobić fenkuł i odtwórzcie to danie w swojej kuchni.
fenkuł (koper włoski) 2 szt.
czerwona papryka 1 szt.
cukinia 1 szt.
pierś z kurczaka 400 g
żółtko 1 szt.
bułka tarta 2 łyżki stołowe
pomidor 5 szt.
szalotka 3 szt.
czosnek 1 ząbek
passata pomidorowa 200 ml
słodka papryka 1 szczypta
oregano 1 szczypta
sól 2 szczypty
pieprz 1 szczypta
Przygotowanie fenkuła: Fenkuły myjemy i osuszamy, a następnie przekrajamy na pół i delikatnie wyjmujemy listki ze środka, aby wydrążyć miejsce na farsz. Wydrążone bulwy wkładamy do osolonej wody i gotujemy na wolnym ogniu przez 15 minut. Następnie ostrożnie wyjmujemy je z garnka i studzimy.
istock
Przygotowanie farszu: Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Paprykę i cukinię kroimy w kostkę, a pomidory w ćwiartki. Pokrojone warzywa mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Środki, które wyciągaliśmy z fenkuła siekamy i również dodajemy do warzyw. Następnie mielimy pierść z kurczaka i dodajemy do niej drobno posiekane szalotki, przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę tartą i żółtko. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i oregano.
istock
Pieczenie: Bulwy kopru włoskiego wypełniamy nadzieniem z kurczaka. Blachę lub żaroodporne naczynie smarujemy olejem, a na dno wykładamy paprykę z cukinią i pomidorami. Na warzywach układamy nafaszerowane bulwy fenkuła. Wszystko zalewamy passatą pomidorową i pieczemy przez 30 min w piekarniku rozgrzanym do 180°c.
istock
Porady
• Kurczaka można zastąpić innym mięsem, bądź warzywnym farszem. Może to być także nadzienie z tofu, ciecierzycy czy soczewicy.
• Fenkuł wspaniale smakuje z serem, dlatego przed zapieczeniem, warto posypać go parmezanem lub ułożyć na nim plastry mozzarelli.
• Jeśli porcja okaże się za duża, faszerowany fenkuł można w powodzeniem odgrzać na drugi dzień. Nie straci on ani smaku, ani właściwości odżywczych.
Fenkuł, czyli koper włoski, jest rośliną z rodziny selerowatych. To prawdziwa skarbnica, nie tylko smaku, ale i zdrowia. Zawiera dużą dawkę witaminy C i A oraz witamin z grupy B. Jest też bogatym źródłem potasu, kwasu foliowego, magnezu i fosforu. Wszystkie te składniki sprawiają, że wspomaga on odporność, obniża ciśnienie krwi, oczyszcza organizm z toksyn i reguluje trawienie. Dodatkowo ma bardzo niską wartość kaloryczną, więc polecany jest osobom będącym na diecie.
Koper włoski ma charakterystyczny korzenny, a wręcz anyżowy smak. Biała bulwa ma kształt podobny do cebuli, a wyrastające z niej łodygi przypominają znany nam koperek ogrodowy. Kupując to warzywo, warto wybierać egzemplarze o twardej, jędrnej bulwie w jasnym kolorze i jasnozielonych pędach. Świeży fenkuł powinien wytrzymać w lodówce około tygodnia, ale jeśli już go przekroimy, najlepiej zjeść go jak najszybciej.
Przed podaniem fenkuła, bulwę i łodygi trzeba dokładnie umyć i osuszyć, a następnie obrać z wierzchniej łykowatej warstwy. Potem wystarczy już tylko odkroić spód i pokroić bulwę w cienkie piórka lub nieco grubsze talarki.
Jak przyrządzić fenkuł? Koper włoski jest niezwykle uniwersalnym składnikiem, który sprawdzi się do wielu dań. Można go spożywać na surowo, w formie smażonej, pieczonej, grillowanej lub gotowanej. W kuchni można wykorzystać zarówno jego bulwy, jak i łodyg oraz liście. Jak jeść fenkuł? Łodygi kopru włoskiego świetnie pasują do wszelkiego rodzaju sałatek i surówek. Z kolei bulwy warto zgrillować lub upiec. Możemy wrzucić je do piekarnika solo, jednie skropione oliwą, lub nafaszerować je ulubionym nadzieniem i zapiec.
Co zrobić z kopru włoskiego, jeśli nie mieliśmy z nim jeszcze do czynienia? Ten składnik może być początkiem wielu pysznych kulinarnych pomysłów, jednak szczególnie popularne i polecane przepisy to fenkuł z pomarańczami, zapiekany z serem i zupa krem.
Przy zakupie min. 2 produktów, -50% na drugi tańszy produkt. Rabat obejmuje wybrany asortyment dostępny we wszystkich salonach Triumph, outletach, wybranych sklepach partnerskich i na pl.sloggi.com. Oferta nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły na stronie Partnera.
Rabat 20% na produkty marki Rituals przy zakupach za min. 100 zł. Kod promocyjny obowiązuje w sklepach Rituals, aplikacji oraz na naszej stronie internetowej rituals.com. Z rabatu wyłączone są inne promocje, edycje limitowane oraz kalendarze adwentowe. Szczegóły u Partnera.
Rabat na cały asortyment dostępny w sklepach stacjonarnych i na e-clarena.eu. Promocja obowiązuje dla zamówień powyżej 100zł oraz obejmuje produkty nieprzecenione. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie.
7% rabatu na 700 największych marek kosmetyków i perfum. Oferta dostępna na ezebra.pl. Szczegóły na stronie.
Rabat 30%* od 299 złotych i prezent** od 499 złotych w salonach Estēe Lauder oraz na www.esteelauder.pl. *Wykluczenia: linia AERIN, Luxury Collection, Re-Nutriv, zestawy, nowości, produkty mini i przecenione. Nie łączy się z innymi rabatami. **Oferta ważna do wyczerpania zapasów. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.
Rabat -30% na wybrany asortyment, przy zakupie min. 2 produktów. Promocja nie obejmuje produktów z kategorii Continuativo i Outlet oraz kart podarunkowych. Promocja i szczegóły dostępne na www.obagstore.pl.