Gravlax

Ocena:

4.52 (195)

  • 15 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Gravlax, czyli łosoś marynowany, to sztandarowe danie kuchni skandynawskich. Jest prawdziwą skarbnicą witamin i zdrowych tłuszczy, dlatego warto włączyć go do swojego codziennego menu. Wspaniale sprawdzi się zarówno na kanapki, jak i do wszelkiego rodzaju sałatek, przystawek czy domowego sushi. Zobaczcie, jak zrobić łososia gravlax.

Składniki:

  • łosoś  1 kg

  • pieprz kolorowy  1.25 łyżeczki

  • sól morska  4.25 łyżeczki

  • cukier trzcinowy  4.25 łyżeczki

  • gin  25 ml

  • koperek  1 pęczek

  • fenkuł (koper włoski)  3 szt.

  • seler naciowy  6 gałązek

  • rzodkiewka  1 pęczek

  • natka pietruszki  3 gałązki

  • oliwa extra vergine  3 łyżki stołowe

  • ocet jabłkowy  2 łyżki stołowe

  • limonka  0.5 szt.

Gravlax - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Gravlax: Łososia myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, usuwamy ości. 1 łyżeczkę kolorowego pieprzu mieszamy z 1 łyżeczką gruboziarnistej soli i 4 łyżeczkami brązowego cukru. Rybę układamy skórą do dołu, skrapiamy ginem i równomiernie posypujemy mieszanką przypraw. Rozkładamy gałązki opłukanego i osuszonego koperku, całość owijamy folią spożywczą.

    Rybę przekładamy do płaskiego naczynia i odstawiamy na 2-3 dni do lodówki. Co jakiś czas wylewamy zbierający się płyn i osuszamy ręcznikiem. Przed podaniem usuwamy koperek i tępą stroną noża delikatnie zeskrobujemy przyprawy. Rybę przekładamy do płaskiego naczynia i odstawiamy na 2-3 dni do lodówki. Co jakiś czas wylewamy zbierający się płyn i osuszamy ręcznikiem. Przed podaniem usuwamy koperek i tępą stroną noża delikatnie zeskrobujemy przyprawy. 

    łosoś
  • Krok 2:

    Sałatka: Warzywa płuczemy i oczyszczamy. Z kopru i selera robimy cienkie, długie plasterki za pomocą obieraczki. Rzodkiewki kroimy w słupki. Natkę pietruszki siekamy. Łączymy wszystkie składniki.

    fenkuł
  • Krok 3:

    Dressing limonkowy: Oliwę, ocet, 2 łyżeczki soku z limonki mieszamy na gładki sos. Dressing doprawiamy, dodając po 1/4 łyżeczki cukru, soli oraz pieprzu i ponownie mieszamy. Polewamy rybę i warzywa tuż przed podaniem.

    dressing
  • Krok 4:

    Podanie: Łososia kroimy po skosie w cienkie plasterki. Układamy na dużym talerzu lub półmisku. Na wierzchu rozkładamy sałatkę.

    gravlax

Porady

  • Gravlax świetnie sprawdzi się na kanapki, do tostów oraz jako dodatek do tortilli czy naleśników. Można z niego też wyczarować fantastyczny tatar z łososia.
  • Gravlax najlepiej smakuje przełamany świeżym dodatkiem, dlatego warto skropić go sokiem z cytryny lub limonki albo podać z kwaśnym sosem. Innym świetnym dodatkiem, który doskonale podbija smak gravlaxa, są kiszone lub korniszone ogórki. 
  • Jeśli lubicie mniej słone i intensywne ryby, możecie peklować łososia nieco krócej, ale nie mniej niż 12 godzin.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Gravlax - co to jest?

Gravlax to tradycyjny szwedzki sposób przygotowywania łososia, który zyskał już popularność na całym świecie. Łosoś peklowany w soli, cukrze i świeżym koperku jest jednym z najbardziej popularnych dań kuchni skandynawskich i spotkamy go w przeróżnych daniach. Taka ryba wyróżnia się delikatną konsystencją, a przy tym wyrazistym, słonym smakiem. 

Gravlax - przepis podstawowy i wariacje na temat

Do klasycznego peklowanego łososia dodaje się tylko trzy proste składniki: sól, cukier i koperek. Oczywiście bazą takiego przepisu jest dobrej jakości świeża ryba, pozyskana ze sprawdzonego źródła. To właśnie ona daje gwarancję pysznego smaku, wyrazistego aromatu i idealnej konsystencji.

Łososia należy wypłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Mieszamy sól z cukrem, a następnie dokładne nacieramy tą mieszanką łososia, zarówno od góry, jak i od strony skóry. Następnie rozwijamy folię spożywczą, posypujemy ją posiekanym koperkiem, a na nim układamy łososia (skórką do dołu). Kolejną porcję posiekanego koperku sypiemy na górę ryby, a następnie szczelnie zawijamy folię.

Tak przygotowanego łososia wkładamy do dość wysokiego naczynia, a następnie przykrywamy deską do krojenia i dociskamy czymś ciężkim. Wkładamy naczynie z obciążeniem do lodówki na co najmniej 1 dobę, a najlepiej na 2 dni. W tym czasie warto dwukrotnie obrócić rybę, aby równomiernie się peklowała.

Po tym czasie odwijamy folię i zdejmujemy koperek oraz przyprawy, a następnie kroimy rybę w cienkie plasterki. Jeśli nie lubimy mniej słony smak, łososia można dodatkowo lekko opłukać i dopiero wtedy kroić. 

Do czego dodać marynowanego łososia? Pomysły na przekąski z gravlaxem

Świetnym pomysłem, nie tylko na święta, ale również wszelkiego rodzaju imprezy i spotkania rodzinne, jest rolada szpinakowa z łososiem. Jeśli szukacie eleganckiej i bardzo efektownej przekąski, koniecznie wypróbujcie też terrinę z łososia. Klasyką na imprezowych stołach są także wszelkiego rodzaju sałatki z łososiem.

Kolejna smaczna inspiracja, którą przygotujecie w mgnieniu oka to tatar z łososiaGravlaxa wystarczy drobno posiekać (nie mielić) razem z innymi ulubionymi składnikami, takimi jak cebulka, ogórki, kapary, oliwki czy świeże awokado. 

Pysznym i bardzo prostym daniem są też kanapeczki z łososiem. Można przygotować je na bagietce, pumperniklu lub jako koreczki z kawałków chleba. Jako dodatek do takich kanapek świetnie pasuje kremowy serek i kilka plastrów świeżego ogórka.

Innym pomysłem na przystawkę, która pięknie prezentuje się na talerzu, są roladki z tortilli z łososiem. Takie małe ślimaczki idealnie sprawdzają się jako finger food, czyli przekąska na jeden kęs. 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne