Kwiaty cukinii w cieście (faszerowane)

Ocena:

4.53 (172)

  • 45 min.
  • dla 4 osób
  • średni

Kwiaty cukinii w cieście dodatkowo faszerowane ricottą z odrobiną parmezanu to oryginalne, chrupiące i pyszne danie. Skąd taki pomysł? Oczywiście ze słonecznej Italii. W kuchni włoskiej największą popularnością cieszą się w okresie letnim. Ta sezonowa przekąska zdecydowanie jest warta wypróbowania. Co ważne – kwiaty cukinii wybieramy żeńskie, a do ciasta używamy bardzo zimną wodę gazowaną – to ona i połączenie dwóch mąk sprawi, że będą idealne!

Składniki:

  • ricotta  250 g

  • parmezan  30 g

  • cytryna  1 szt.

  • mięta  4 gałązki

  • orzechy piniowe  30 g

  • kwiaty cukinii  240 g

  • mąka pszenna  100 g

  • mąka ryżowa  90 g

  • proszek do pieczenia  3 g

  • jajka  1 szt.

  • woda gazowana  310 ml

  • olej  200 ml

Kwiaty cukinii w cieście (faszerowane) - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Faszerowane kwiaty cukinii: potrzebny nam będzie starty parmezan (2 łyżki). Ścieramy skórkę z cytryny (ok. łyżeczki) i wyciskamy sok (15 ml). Miętę siekamy, a na suchej patelni prażymy orzeszki pini. Ricottę mieszamy z parmezanem, skórką i sokiem z cytryny, miętą oraz orzeszkami. Cukinie ostrożnie myjemy i osuszamy. Delikatnie otwieramy kwiaty, usuwamy żółte pręciki ze środka, płatki faszerujemy serową mieszaniną, delikatnie zamykamy.

  • Krok 2:

    Ciasto do kwiatów cukinii: oba rodzaje mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy jajko i wodę, mieszamy aż składniki się połączą na jednolitą masę.

  • Krok 3:

    Smażenie: na patelni mocno rozgrzewamy dużą ilość oleju. Kwiaty cukinii zanurzamy w cieście i od razu układamy na patelni. Smażymy je z obu stron na złoto i odsączamy na papierowym ręczniku. Kwiaty cukinii w cieście jemy od razu po przygotowaniu.

Porady

  • Kwiaty cukinii w cieście smażymy na głębokim tłuszczu – potrzebna nam będzie do tego głęboka patelnia. Jeśli mamy frytkownicę możemy ją jak najbardziej wykorzystać w tym celu.
  • Faszerowane kwiaty cukinii trzeba bardzo delikatnie, ale też dokładnie obtoczyć w cieście, inaczej w czasie smażenia farsz może wydostać się ze środka.
  • Kwiaty cukinii w cieście najlepiej jest smażyć na oleju o neutralnym smaku, np. słonecznikowym lub rzepakowym.
  • Jeśli lubimy pikantne smaki to smażone kwiaty cukinii w cieście możemy wzbogacić o dodatek mielonej papryki chilii lub pieprzu kajeńskiego. Ten dodatkowy składnik możemy dodać do farszu lub do ciasta.
  • Kwiaty cukinii w cieście podajemy jako samodzielną przystawkę, która będzie idealna na letnie spotkania w ogrodzie. Możemy potraktować je również jako lekkie danie obiadowe w towarzystwie sałaki, która nie zdominuje smaku głównej potrawy
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Kwiaty cukinii w cieście – tym zaskoczysz gości

Przepis na faszerowane kwiaty cukinii to gratka dla osób, które lubią dania w tempurze oraz chrupiącym cieście naleśnikowym. Jeśli nie wiecie, co zaserwować w ramach przystawki lub przekąski na proszonym przyjęciu w domu, to w sezonie letnim nadziewane kwiaty cukinii będą najlepszym wyborem. Nie są banalne, a delikatne płatki kwiatów cukinii zaskoczą Was smakiem!


W dodatku są idealne do wypełnienia ich farszem. Nie jest to niskokaloryczna przekąska, bo najlepsze są kwiaty cukinii wprost z głębokiego tłuszczu. Do takiego dania najlepiej wykorzystać frytkownicę. Oczywiście ten sprzęt przyda się też na klasyczne frytki, nuggetsy czy boczniaki panierowane.

 

Kwiaty cukinii w cieście – czym faszerować

Czym nafaszerować tak delikatne kwiaty cukinii? Na włoski sposób, wymieniony w powyższym przepisie, najlepsze będą kwiaty cukinii faszerowane ricottą. Delikatny, bardzo kremowy serek ricotta łatwo wypełni pąki, a w dodatku wystarczy kilka przypraw, by smakował przepysznie. W naszym przepisie polecamy starty twardy ser parmezan do farszu z ricotty – całość będzie bardziej wyrazista i tym samym jeszcze smaczniejsza.


Faszerowane kwiaty cukinii możemy wypełnić również dowolnym mięsem mielonym. Przygotowujemy je jak na kotlety mielone i delikatnie nadziewamy. Takie danie będzie dużo bardziej sycące. Sprawdzi się też połączenie mięsa i warzyw lub mięsa i ryżu. Ciekawą propozycją z pewnością będzie wykorzystanie kaszy kuskus z cytrynową nutą i dodatkiem warzyw, np. kukurydzy i papryki.

 

Faszerowane kwiaty cukinii – jaki ser wybrać

Parmezan to oczywiście tylko jeden z produktów, który wzbogaci kwiaty cukinii faszerowane ricottą. To bardzo twardy ser o słodko orzechowym smaku i ziarnistej konsystencji – niezwykle wzbogaca smak potraw. Możemy go zastąpić grana padano lub dojrzałym, twardym serem owczym. Warto też sięgnąć po znakomite polskie sery dojrzewające jak Bursztyn, Rubin czy Szafir. Jedno jest pewne kwiaty cukinii faszerowane ricottą to przekąska, na którą warto czekać cały rok!

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne