Kalarepa faszerowana

Ocena:

4.54 (149)

  • 60 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Kalarepa faszerowana to świetny pomysł na smaczny i prosty w przygotowaniu obiad. Połączenie warzyw, jakościowej szynki, sera żółtego i aromatycznego sosu śmietanowego z pewnością przypadnie do gustu wszystkim domownikom. Danie można podawać zarówno w wersji solo, jak i w towarzystwie gotowanych lub pieczonych ziemniaków, ryżu czy innych, ulubionych dodatków. Jeśli jeszcze go nie próbowaliście, koniecznie sprawdźcie nasz przepis. 

Składniki:

  • kalarepa  1000 g

  • cebula  120 g

  • olej  2 łyżki stołowe

  • czosnek  2 ząbki

  • szynka gotowana  200 g

  • natka pietruszki  2 łyżki stołowe

  • śmietana 18%  200 ml

  • bułka tarta  2 łyżki stołowe

  • jajka  1 szt.

  • gouda  40 g

  • gałka muszkatołowa  1 szczypta

  • pieprz kajeński (mielony)  0.5 łyżeczki

  • pieprz  0.5 łyżeczki

  • sól  0.5 łyżeczki

Kalarepa faszerowana - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie kalarepy: Kalarepki myjemy i obieramy. Z wierzchu każdej sztuki odcinamy gruby plaster. Delikatne listki sieczemy na drobno i odkładamy na bok. Pozostałą część warzywa gotujemy w osolonej wodzie przez około 30 minut.

  • Krok 2:

    Farsz do nadziewanej kalarepki: Odkrojone wcześniej wierzchnie części kalarepy kroimy w drobną kostkę. Cebulę obieramy, sieczemy i przekładamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju. Dodajemy kawałki kalarepy. Całość smażymy przez kilka minut, po czym dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną w kostkę szynkę. Po około 5 minutach, patelnię zdejmujemy z palnika. Dorzucamy połowę posiekanej natki pietruszki, listki kalarepy, 3 łyżki śmietany, bułkę tartą oraz jajko. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Doprawiamy farsz pieprzem oraz pieprzem cayenne. 

  • Krok 3:

    Kalarepa faszerowana: Gotowane kalarepy odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Wydrążamy ich środek i miksujemy go z pozostałą śmietanką oraz natką pietruszki. Powstały sos doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Kalarepki wypełniamy farszem, a następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego. Posypujemy je serem i polewamy sosem. Całość pieczemy przez około 25 minut w temperaturze 200°C. 

Porady

  • Jeśli wierzch kalarepy faszerowanej zacznie zbyt mocno się rumienić, należy go przykryć folią aluminiową lub żaroodporną pokrywką. 
  • Osobom na diecie roślinnej polecamy przygotowanie, równie smacznej, kalarepy faszerowanej wegetariańskiej. Wystarczy pominąć dodatek podanej w przepisie szynki gotowanej. Jeśli zaś chcecie, by danie było w pełni pozbawione składników pochodzenia zwierzęcego, możecie zastąpić śmietankę jej roślinną alternatywą, a zamiast goudy użyć wegańskiego zamiennika na bazie oleju kokosowego. Dodatek jajka można pominąć. Kalarepę faszerowaną warzywami najlepiej doprawić przy pomocy czarnej soli kala namak, czosnku, płatków drożdżowych nieaktywnych oraz pieprzu cayenne. 
  • Polecamy spróbować także kalarepy faszerowanej duszonej. Po nałożeniu nadzienia, warzywa należy ułożyć w rondelku i zalać około 300 ml wody. Następnie całość dusi się, aż do miękkości – zazwyczaj zajmuje to około 25 minut. 
  • Po wystudzeniu, faszerowane kalarepy można przechowywać w lodówce przez około 2–3 dni. Na drugi dzień, po odgrzaniu w piekarniku smakują równie dobrze! 
  • Podany powyżej przepis na faszerowaną kalarepę można modyfikować na wiele sposobów. Do farszu warto dodać także inne warzywa, takie jak cukinia, bakłażan, pomidor czy papryka. Smak dania dobrze podkreśli również mieszanka bazylii, oregano i czosnku.
  • Wierzch faszerowanej kalarepki można także obsypać tartym parmezanem lub mozzarellą. Wówczas całość nabierze bardziej delikatnego smaku. 
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Z czym podawać kalarepę faszerowaną pieczoną? 

Nadziewane kalarepki z dodatkiem jakościowej szynki, sera gouda oraz sosu śmietanowego to smaczne i pożywne danie. Bez obaw można je podawać w wersji solo – są niezwykle sycące. Jeśli jednak chcecie urozmaicić swój posiłek, polecamy serwować je w towarzystwie gotowanych lub pieczonych ziemniaków i prostej surówki warzywnej np. na bazie marchewki

Kalarepę nadziewaną często podaje się także z dodatkiem ryżu lub kaszy jaglanej, gryczanej czy bulgur. Dobrze smakuje także z prostą sałatką na bazie mixu sałat, ogórka zielonego, pomidorków koktajlowych, cebuli czerwonej i aromatycznego dressingu. Dobrym pomysłem będzie też zaserwowanie jej z kromką świeżego, domowego pieczywa. 

Kalarepa faszerowana – inne przepisy 

Kalarepa sama w sobie nie posiada zbyt intensywnego smaku – sposobów na jej przygotowanie jest więc cała masa! Na ostro czy łagodnie? Z mięsem czy bez? W wersji pieczonej czy duszonej? Wybór należy do was! 

Szczególnie polecamy spróbować kalarepy zapiekanej z mięsem mielonym. Najczęściej przygotowuje się ją z dodatkiem cebuli, cukinii i pomidorów. Całość doprawia się mieszanką bazylii, oregano i czosnku. Wierzch dania obsypuje się w tej wersji obficie tartym serem. Fani pikantnych smaków mogą pokusić się o dorzucenie do farszu posiekanej na drobno papryczki chili. Warto wówczas dodać do niego również kukurydzę konserwową oraz fasolę czerwoną. Mięso mielone można zastąpić pokrojonym w kostkę i podsmażonym filetem drobiowym. Kalarepa faszerowana kurczakiem z pewnością zachwyci niejedno podniebienie. 

Równie dobrze smakuje kalarepa po węgiersku. Do jej przyrządzenia potrzebne będą: cebula (120 g), słonina (100 g), koncentrat pomidorowy (2 łyżki), mąka (1 łyżka), papryka czerwona lub żółta (150 g), śmietana (500 ml) oraz słodka papryka mielona. Cebulę, paprykę i słoninę należy delikatnie podsmażyć na rozgrzanej patelni. Następnie dodaje się do nich pozostałe składniki.  Po wymieszaniu całości, gotowy farsz można przekładać do wydrążanych i ugotowanych kalarepek. 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne