Fot. Artur Rogalski, Stylizacja: Anna Borowska
4.46 (193)
Będzie lepsza niż zwykle, jeśli doprawisz nadzienie ziołami, przyprawami - smak faszerowanej papryki wzmocnią też rodzynki dodane do mięsnego nadzienia.
mięso mielone wołowe 400 g
rodzynki 50 g
słonecznik 50 g
ryż 200 g
cytryna 2 szt.
cebula 4 szt.
czerwona papryka 4 szt.
natka pietruszki 1 pęczek
sól 6 g
przecier pomidorowy 300 ml
imbir 3 g
mięta 0.5 pęczka
czosnek 2 ząbki
oliwa z oliwek 60 ml
kminek 5 g
żółta papryka 4 szt.
pieprz 3 g
Ryż: gotujemy przez 10 min w dużej ilości osolonej wody. Odcedzamy.
Cebule i czosnek: obieramy i siekamy. Podsmażamy na łyżce oliwy przez 10 min, po czym dodajemy do ryżu.
Mięso: smażymy na tej samej patelni, na dużym ogniu, przez 2 min, stale mieszając.
Farsz: łączymy mięso z ryżem. Dodajemy rodzynki, ziarna słonecznika, kminek, imbir, posiekaną natkę i miętę oraz sok i łyżeczkę skórki otartej z cytryny. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Papryki: myjemy i osuszamy. Odcinamy górne części, usuwamy pestki. Powstałe miseczki napełniamy farszem. Przykrywamy odkrojonymi kapeluszami. Układamy nadziane papryki na blasze, skrapiamy olejem i wkładamy na ok. 40 min do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C.
Sos: przecier pomidorowy podgrzewamy. Dodajemy trochę posiekanej mięty. Przyprawiamy szczyptą cukru, solą i pieprzem. Podajemy osobno jako dodatek do faszerowanej papryki.
Porady
Wypróbuj też faszerowaną kalarepę, dynię faszerowaną i paprykę faszerowaną wędzonym pstrągiem