Fot. Artur Rogalski, Stylizacja: Anna Borowska
4.55 (182)
Fasola na słodko?! Tak, jej łagodny smak i kremowa konsystencja świetnie pasuje nie tylko do wytrawnych dań - wypróbuj przepis Agaty Wojdy na zupę fasolową z ryżem i wiśniami.
ryż 120 g
płatki migdałowe 30 g
ekstrakt migdałowy 3 ml
masło 40 g
mleko 1.25 l
wiśnie 200 g
fasola 250 g
sól 3 g
cukier 60 g
Fasola: namaczamy ją na noc. Odcedzamy, zalewamy czystą, świeżą wodą, solimy i gotujemy do miękkości. Studzimy, a następnie miksujemy lub przepuszczamy przez maszynkę do mielenia, przez najmniejsze oczka.
Krem: do fasolowej pulpy dodajemy 3 łyżki cukru, trochę mleka i olejek migdałowy. Ucieramy ją na gładko. Zalewamy wrzącym mlekiem, miksujemy na gładki krem. Dodajemy ugotowany ryż i masło. Doprawiamy solą.
Wiśnie: na suchej patelni rozgrzewamy resztę cukru. Wrzucamy osączone, rozmrożone wiśnie i smażymy je przez 5 min.
Podanie: zupę rozlewamy do talerzy. Do każdej porcji wkładamy łyżkę ciepłych wiśni. Posypujemy danie pogniecionymi płatkami migdałowymi.
Przepis pochodzi z "Mojego Gotowania", nr 10/2016
Porady
>>> Jeżeli fasolę planujemy miksować ręcznym blenderem, trzeba to zrobić zaraz po ugotowaniu, kiedy jest jeszcze ciepła, z odrobiną wody z gotowania.
>>> Fasola bardzo rzadko jest wykorzystywana w daniach na słodko, a szkoda, bo świetnie pasują do niej suszone śliwki, orzechy, miód, kandyzowane skórki cytrusów. Duży piękny Jaś ugotowany z dodatkiem soli, przepołowiony i wymieszany z powyższymi dodatkami jest doskonałym dodatkiem do pieczonego drobiu lub klasycznego śledzia z cebulą!
Zobacz również: zupa botwinkowa z wiśniami