Eklerki z bitą śmietaną

Ocena:

4.54 (204)

  • 40 min.
  • dla 10 osób

ciasteczko do kawy

Składniki:

  • Ciasto ptysiowe:
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1/2 szklanki wody
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • Bita śmietana:
  • 500 ml śmietany 36 %
  • 2 śmietan fixy
  • ok. 3- 4 łyżki cukru pudru
  • cukier puder

Eklerki z bitą śmietaną - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Margarynę i wodę przełożyć do garnka. Gotować
  • aż margaryna się rozpuści. Zmniejszyć ogień i dodać mąkę. Energicznie mieszać aby powstało ciasto ptysiowe odchodzące od ścianek garnka.
  • Odstawić do przestygnięcia. Do masy ptysiowej dodawać po jednym jajku
  • na koniec dodać proszek do pieczenia i wszystko razem wymieszać. Na natłuszczoną blachę wyciskać przez rękaw cukierniczy ciasto na kształt podłużnych eklerek. Piec ciastka ok 30 minut w temp. 180 stopni.
  • Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i zostawić na jakieś 10 minut eklerki w środku.
  • Po tym czasie eklerki wyjąć i nożyczkami przeciąć na pół. Zostawić do wystudzenia.
  • Bita śmietana: Schłodzoną śmietanę ubić dodając cukier puder wymieszany ze śmietan- fixem.
  • Eklerki przełożyć bitą śmietaną i obsypać cukrem pudrem.

Porady

Zobacz też: ciasto ptysiowe - przepis bez tajemnic

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne