Klasyczna Chana Masala - hinduska ciecierzyca

Ocena:

4.49 (185)

  • 45 min.
  • dla 7 osób

Klasyczna potrawa hinduska. Moja rodzina ją pokochała !

Składniki:

  • 1/2 kg pomidorów
  • 4 puszki ciecierzycy w zalewie
  • 2 średnie cebule
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 4 płaskie łyżki przyprawy chana masala (można kupić np. na aukcjach internetowych)
  • 2 płaskie łyżki przyprawy tandoori masala (j.w.)
  • kilka liści curry
  • 2-3 liście laurowe
  • kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
  • kminek
  • sól do smaku
  • 1,5 szklanki oleju

Klasyczna chana masala - hinduska ciecierzyca - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ciecierzycę odcedzić i przesypać do garnka. Dolać około 2 szklanek wody. zacząć podgrzewać na wolnym ogniu.
  • W międzyczasie pomidory pokroić bardzo drobno lub zmiksować, dodać 1 łyżkę przyprawy tandoori masala, szczyptę soli i liście curry. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając.
  • Jednocześnie rozgrzać w rondelku 1,5 szklanki oleju i wrzucić do niego pokrojoną drobno cebulę. Dorzucić odrobinę kminku i kilka szczypt przyprawy chana masala i tandoori masala. Smażyć cebulę mieszając przez około 10 min.
  • Następnie do podgrzewającej się cieciorki dolać pomidorową masę oraz olej z cebulą. Wcisnąć ząbek czosnku.
  • Wszystko dokładnie wymieszać i gotować przez około 20 min.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne