Uczta dla zmysłów prosto z magazynu "To Twój Moment". Chia i parfait z buraka są pyszne i pożywne. Idealnie letnie śniadanie lub podwieczorek.
Składniki:
1/4 szklanki nasion chia
1 szklanka mleka migdałowego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1/2 szklanki i 4 łyżki jogurtu bez laktozy (np. jogurt z kokosa)
1–2 łyżki organicznego sproszkowanego buraka
sok z połowy cytryny
sok z całej mandarynki
2 awokado
4 łyżki syropu klonowego
świeże borówki amerykańskie, maliny oraz pokrojone figi do dekoracji
Mrożony mus z buraka i owoców chia - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Wymieszaj nasiona chia, mleko migdałowe i ekstrakt z wanilii. Odstaw. Zamieszaj po 5 minutach. Pudding przygotuj minimum 20 minut przed podaniem albo nawet dzień wcześniej i włóż do lodówki.
Zblenduj awokado, sproszkowanego buraka, soki owocowe, syrop klonowy i 4 łyżki jogurtu. Miksuj, aż osiągniesz jedwabistą konsystencję. Skosztuj, w razie potrzeby dodaj buraka albo syrop.
Kawałkami fig ozdób pucharki. Na spód nakładaj mus z buraka, na wierzch pudding z chia. Potem znów kolejną warstwę musu, a na koniec resztę jogurtu. Ozdób figami oraz borówkami. Resztę musu możesz przechowywać w lodówce przez dwa dni, ale przykryj celofanem, żeby zachował gładką konsystencję.