Udziec sarni Św. Huberta

Ocena:

4.22 (174)

  • 20 min.
  • dla 8 osób

Przygotowanie: 20 minut Marynowanie: 24 godziny Pieczenie: 40 minut

Składniki:

  • udziec sarni (ok. 2 kg)
  • po 3 łyżki oleju i masła
  • łyżeczka cukru pudru
  • łyżka galaretki z porzeczek
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól, pieprz
  • 2 butelki czerwonego wytrawnego wina
  • cebula
  • marchew
  • liść laurowy
  • gałązka rozmarynu
  • 6 goździków
  • 12 jagód jałowca
  • 12 ziaren pieprzu

Udziec sarni św. huberta - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Marynata: liść laurowy pokruszyć, goździki, ziarna jałowca i pieprzu utłuc w moździerzu. Cebulę i marchew obrać, pokroić w plasterki. Zalać winem, dodać listki rozmarynu, pokruszony liść laurowy, utłuczone goździki, ziarna jałowca i pieprzu.
  • Mięso umyć, oczyścić z żyłek, zalać marynatą, odstawić na 24 godz. Wyjąć, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem. Przełożyć do brytfanny, polać olejem i stopionym masłem. Piec ok. 40 min w temp. 200°C.
  • W połowie pieczenia dodać warzywa z marynaty, a udziec oprószyć cukrem pudrem. Wyjąć mięso, trzymać w cieple.
  • Sos z pieczenia zmiksować. Dodać galaretkę porzeczkową, sok z cytryny, przyprawić solą i pieprzem, podawać w sosjerce.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne