Przygotowanie: 20 minut Marynowanie: 24 godziny Pieczenie: 40 minut
Składniki:
udziec sarni (ok. 2 kg)
po 3 łyżki oleju i masła
łyżeczka cukru pudru
łyżka galaretki z porzeczek
sok z 1/2 cytryny
sól, pieprz
2 butelki czerwonego wytrawnego wina
cebula
marchew
liść laurowy
gałązka rozmarynu
6 goździków
12 jagód jałowca
12 ziaren pieprzu
Udziec sarni św. huberta - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Marynata: liść laurowy pokruszyć, goździki, ziarna jałowca i pieprzu utłuc w moździerzu. Cebulę i marchew obrać, pokroić w plasterki. Zalać winem, dodać listki rozmarynu, pokruszony liść laurowy, utłuczone goździki, ziarna jałowca i pieprzu.
Mięso umyć, oczyścić z żyłek, zalać marynatą, odstawić na 24 godz. Wyjąć, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem. Przełożyć do brytfanny, polać olejem i stopionym masłem. Piec ok. 40 min w temp. 200°C.
W połowie pieczenia dodać warzywa z marynaty, a udziec oprószyć cukrem pudrem. Wyjąć mięso, trzymać w cieple.
Sos z pieczenia zmiksować. Dodać galaretkę porzeczkową, sok z cytryny, przyprawić solą i pieprzem, podawać w sosjerce.