Pizza z grillowaną dynią i serem pleśniowym

Ocena:

4.51 (190)

  • 45 min.
  • dla 2 osób
  • łatwy

Pizza z grillowaną dynią i serem pleśniowym to prosta przekąska na imprezę w gronie znajomych. Smakiem zachwyci każdego smakosza.



 

Składniki:

  • dynia  1 szt.

  • olej  2 łyżki stołowe

  • twaróg  200 g

  • mąka ziemniaczana  100 g

  • jajka  4 szt.

  • sól  1 szczypta

  • czerwona cebula  1 szt.

  • salami  80 g

  • ser pleśniowy  100 g

  • orzechy piniowe  50 g

  • rozmaryn  2 gałązki

Pizza z grillowaną dynią i serem pleśniowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1: W piekarniku układamy kamień do pizzy, włączamy funkcję grill i rozgrzewamy do temp. 180°C. Oczyszczonej i pokrojonej w cienkie plastry dyni smarujemy olejem i grillujemy na patelni grillowej z obu stron, do momentu aż powstaną ładne paski.
  • Krok 2: Na ciasto: chudy, mielony twaróg łączymy w misce z mąką ziemniaczaną, jajkami oraz solą. Zagniatamy. Powstałe ciasto dzielimy na 2 części. Każdą rozciągamy i układamy na kamieniu do pizzy przykrytym papierem do pieczenia.
  • Krok 3: Placki pieczemy po 12–15 min, aż będą złotobrązowe (powstające przy pieczeniu bąbelki opadną po wyjęciu z piekarnika). Na zapieczonych blatach układamy obraną i pokrojoną w cienkie plasterki czerwoną cebulę, grillowane plasterki dyni, cienkie plasterki salami, pokruszony ser pleśniowy, orzeszki piniowe, igiełki rozmarynu (ilość zależy od upodobań). Pieczemy kolejne 8–10 min.

Porady

W przepisie wykorzystano dynię hokkaido oraz ser z niebieską pleśnią. 

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne