Nutella z Dyni

Ocena:

4.47 (189)

  • 2 godz. 0 min.
  • dla 9 osób
najlepsza nutella jaką jadłam i szczerze polecam

Składniki:

  • Przepis poleciła ,,Justaf’’ z Przyslij Przepis, ja zmieniłam tylko ilość cukru zamiast 1 kg dodałam 750 gram.
  • 3 kg już obranej dyni
  • 750 gram cukru
  • 100 gram ciemnego kakao np. Deco Moreno
  • 3 cukry waniliowe po 16 gram
  • 3 galaretki pomarańczowe
  • 1 płaska łyżeczka soli

Nutella z dyni - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Dynię pokroić w kosteczkę, podlać 0,5 szklanki wody i rozgotować. Gdy zmięknie zmiksować podręcznym blenderem
  • Dodać cukier i smażyć dalej ok. 1 godziny, potem dodać wanilię, kakao, wsypać suche galaretki i podgrzewając mieszać jeszcze kilka minut. Masa może być płynna ale po wystudzeniu będzie dobrze, tak, jak należy.
  • Przełożyć do słoiczków i pasteryzować 15 minut. Odwrócić do góry dnem do wystudzenia.
  • Z tej porcji otrzymałam 8 słoiczków 0,5 litrowych i 1 dżemowy
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne