Yakisoba

Ocena:

0 (0)

  • 20 min.
  • dla 2 osób
  • łatwy

Yakisoba, czyli japoński słodko–ostry smażony makaron, cieszy się coraz większą popularnością również Polsce. Danie to łączy w sobie wszystko to co najlepsze: doskonały makaron chiński, świeże mięso, krewetki i chrupiące warzywa. Całość otoczona jest aromatycznymi przyprawami i sojowym, gęstym sosem. Bardzo dużym atutem jest krótki czas, jaki poświęcimy na przygotowanie yakisoba. Polecamy wyjątkowo pyszny i sprawdzony przepis.

Składniki:

  • polędwica wieprzowa  100 g

  • krewetki tygrysie  250 g

  • makaron soba  100 g

  • papryka chili  1 szt.

  • dymka  4 szt.

  • pak choi  1 szt.

  • olej sezamowy  30 ml

  • jajka kurze  1 szt.

  • sos sojowy  60 ml

  • cukier trzcinowy  30 g

  • korzeń imbiru  15 g

Yakisoba - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Mięso: polędwica powinna być w temperaturze pokojowej. Należy wyjąć ją na minimum 1 godzinę przed smażeniem. Po tym czasie kroimy ją w cienkie plasterki.

  • Krok 2:

    Krewetki: jeśli były mrożone – rozmrażamy. Proponujemy użyć krewetki już ugotowane (różowe) i oczyszczone.

  • Krok 3:

    Makaron: gotujemy wg zaleceń producenta. Gotowy przelewamy zimną wodą. Odstawiamy.

  • Krok 4:

    Sos: do niewielkiego garnka przelewamy sos sojowy, dodajemy cukier trzcinowy i gotujemy na małym ogniu ok. 5 minut, aż zgęstnieje. Pilnujemy, żeby płyn nie przypalił się.

  • Krok 5:

    Warzywa: papryczkę przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne i kroimy ją w cieniutkie paseczki. Białe części dymki siekamy w plasterki, natomiast część zieloną w grubsze kawałki. Pak choi obieramy z zewnętrznych, brzydkich liści, myjemy i kroimy w większe kawałki. Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki.

  • Krok 6:

    Smażenie: w woku lub dużej patelni rozgrzewamy olej, dodajemy polędwiczki i smażymy, mieszając 1–2 minuty, aż będą brązowe, nie czerwone. Ściągamy z patelni. Przekładamy na nią makaron, wcześniej przygotowane warzywa, krewetki oraz starty imbir. Mieszając smażymy 3–4 minuty.

  • Krok 7:

    Wykończenie yakisoba:  dodajemy jajko, polędwiczki, sos i smażymy, mieszając 1 minutę. Podajemy.

Porady

  • Potrawę możemy posypać sezamem uprażonym na suchej patelni. Trzeba tylko uważać, by go za mocno nie przypiec, gdyż będzie gorzki.
  • Danie możemy przygotować tylko z wieprzowiną, pomijając krewetki lub z kurczakiem, najlepiej piersią pokrojoną w cienkie paseczki.
  • Jeśli używamy krewetki świeże (szare), wówczas musimy obrać je z pancerzyków, naciąć grzbiet i wyciągnąć cienką, ciemną nitkę – jelito. Bez tego etapu danie będzie gorzkie. 
  • Do potrawy możemy dodać inne warzywa, np. marchewkę, grzyby shiitake, czosnek, kapustę pekińską, paprykę słodką.
  • Potrawę można podać z marynowanym imbirem. To gratka dla miłośników bardziej pikantnych dań. Smak dania możemy wzmocnić, dodając sos ostrygowy lub rybny.
  • Do yakisoba doskonale pasują świeże kiełki fasoli mung, które dodajemy na samym końcu obróbki cieplnej.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne