Ocet jabłkowy - przepis

Ocena:

4.42 (193)

  • 10 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Ocet jabłkowy idealnie sprawdzi się jako zdrowy dressing do sałatek i surówek. Z powodzeniem można dodawać go także do innych potraw. Znany jest ze swoich właściwości antybakteryjnych i antyseptycznych. Ponadto obniża poziom cukru we krwi, wpływa korzystnie na układ krążenia, choroby skóry oraz wspomaga odchudzanie. Sprawdźcie, jak zrobić ocet jabłkowy według przepisu babci.

Składniki:

  • jabłka  1 kg

  • cukierki  40 g

  • woda  1500 ml

Ocet jabłkowy - przepis - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Jabłka: myjemy je, nie obieramy ze skórki, usuwamy też gniazd nasiennych - jedynie ogonki nie będą nam potrzebne. Owoce kroimy w kostkę.

  • Krok 2:

    Słoik: wyparzamy go i osuszamy, nie może być uszkodzony, podobnie jak zakrętka, która dodatkowo nie powinna mieć śladów rdzy. Do środka wkładamy pokrojone jabłka, ale nie więcej niż do 3/4 wysokości.

  • Krok 3:

    Syrop cukrowy: w ciepłej wodzie rozpuszczamy cukier, mieszamy aż znikną wszystkie kryształki.

  • Krok 4:

    Jabłka w syropie: gotowym syropem zalewamy jabłka w słoiku. Przykrywamy go ściereczką lub gazą - mocujemy ją gumką recepturką. Odstawiamy w ciemne miejsce.

  • Krok 5:

    Fermentacja: przez tydzień (czas nie jest wliczony w całkowity czas przygotowania octu jabłkowego) codziennie mieszamy zawartością słoika, raz lub dwa razy dziennie. Koniecznie wyparzoną łyżką. W tym czasie zajdzie fermentacja alkoholowa - jabłka wypłyną na wierzch i powstanie piana.  Po kilku dniach owoce powinny opaść na dno słoika i pojawi się biała warstwa, przypominająca galaretkę (matka octowa). Od tego momentu nie mieszamy już jabłek, ponieważ to początek fermentacji octowej.

  • Krok 6:

    Dojrzewanie octu: trwa od 4 do 6 tygodni. Potem usuwamy matkę octową, a płyn przelewamy przez sitko. Ocet jabłkowy odstawiamy ponownie w ciemne miejsce na 4-6 tygodniu (czas nie jest wliczony w całkowity czas przygotowania). Po tym czasie ocet jabłkowy powinien być gotowy.

Porady

  • Ocet jabłkowy z podanego przepisu ma stężenie ok. 5%.
  • Żeby wspomóc proces fermentacji octu, do słoika z jabłkami możemy dołożyć kawałek chleba na zakwasie.
  • Do zrobienia octu wybieramy jabłka bez oprysków. Jest to o tyle istotne, że owoców nie należy nadmiernie "szorować", ponieważ na ich skórce znajdują się drożdże i bakterie, niezbędne w procesie fermentacji. Jabłka zerwane wprost z jabłoni, rosnące w ekologicznych sadach (lub dziko, w miejscach oddalonych od ruchliwych dróg i domostw) nie wymagają dokładnego mycia, wystarczy je tylko opłukać.
  • Dla zachowania świeżości, ocet przechowujemy w szklanych butelkach umieszczonych w ciemnym i chłodnym miejscu.
  • Jeśli czas dojrzewania octu już minął, a płyn pachnie bardziej jak wino lub wyraźnie czuć zapach drożdży bądź pojawią się pęcherzyki powietrza, to nic straconego. Oznacza to, że ocet dojrzewał zbyt krótko i wystarczy odstawić go jeszcze na tydzień lub dwa.
  • Zamiast białego cukru z powodzeniem możemy użyć również brązowego, świetnie smakuje też ocet jabłkowy z miodem.
  • Co ciekawe każdy gatunek jabłek będzie odpowiedni, ale wpłynie to na końcowy smak octu, a także jego kolor.
  • Przepis można wykorzystać do zrobienia octu z innych owoców np. malin, śliwek, winogron) lub warzyw z ziołami.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Dlaczego warto zrobić domowy ocet jabłkowy?

Ocet jabłkowy znajdziemy w każdym sklepie spożywczym. Jeżeli jednak chcemy mieć pewność, że użyte zostały produkty najwyższej jakości, to koniecznie trzeba zrobić go samodzielnie. Sprawa jest o tyle łatwa, że ocet praktycznie robi się sam. Trzeba jedynie odczekać kilka tygodni, podczas których dokonuje się proces fermentacji alkoholowej i octowej, a na koniec dojrzewanie.

Zastosowanie octu jabłkowego

Ocet jabłkowy przydaje się w każdym domu. To cenny składnik wielu dań, należy jednak pamiętać, że ze względu na jego właściwości, zastosowanie octu wykracza poza kuchnię. Roztwór kwasu octowego warto mieć na półce ze środkami czyszczącymi, w kosmetyczce i w apteczce. Właściwości octu jabłkowego czynią go niezwykle wartościowym i prawdziwie wielozadaniowym produktem. Sprawdzi się w każdym daniu, w którym używamy zwykłego octu:

  • jako dressing do sałatek i surówek, marynat, sosów i dipów,
  • do zrobienia napojów typu: oxymel na odporność, switchel, czyli napój energetyczny lub shrub (syrop owocowy),
  • do maseczki kosmetycznej, toniku, płukanki do twarzy i włosów,
  • do domowego płynu do czyszczenia powierzchni szklanych i usuwania kamienia,
  • jako płukanka, wspomaga leczenie chorego gardła, można też zrobić z niego okłady na stłuczenia, a nawet na skręcone stawy i wszelkiego rodzaju obrzęki,

Jak pić ocet jabłkowy?

Ocet jabłkowy na czczo zadziała jak napój energetyczny, wspomoże funkcję układu odpornościowego i trawiennego oraz wyreguluje poziom cukru we krwi. Najlepiej spożywać go w proporcji 15-30 ml na szklankę wody. Dla poprawy smaku, do mikstury można dodać odrobinę miodu. 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne