bbcgoodfood.com
5 (1)
Biała pizza iberyjska to nic innego jak nasze pizzerinki, czyli po prostu małe pizze, tyle, że mają podłużny nieco kulisty kształt. Ten rodzaj przekąski w Hiszpanii funkcjonuje pod nazwą pizetta. W tym przypadku to połączenia sera ricotta, parmezanu, grillowanych karczochów i jedynej w swoim rodzaju dojrzewającej (i to długo) szynki iberyjskiej, przez wielu uważanej za synonim luksusu. Warto choć raz spróbować białej pizzy dojrzewającej ze oryginalnymi składnikami.
mąka chlebowa 250 g
sól 6 g
drożdże 1 szt.
cukier 3 g
oliwa z oliwek 45 ml
ricotta 100 g
parmezan 30 g
grillowane karczochy 280 g
szynka iberyjska 40 g
rukola 50 g
woda 150 ml
Ciasto na pizzę: do dużej miski wsypujemy mąkę chlebową, sól, drożdże i cukier, mieszamy. Dolewamy 30 ml oliwy i 150 ml letniej wody, łączymy z pozostałymi składnikami, a potem zagniatami rękoma, aż powstanie elastyczne ciasto. Przekładamy je na lekko posypaną mąką powierzchnię, zagniatamy i rozciągamy przez około 5 minut, aż ciasto będzie gładkie. Formujemy kulę, wkładamy do miski - można ją naoliwić i posypać mąką, dzięki temu nie przyklei się do powierzchni - przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Potrwa to około 2 godziny, w zależności od temperatury w kuchni.
Piekarnik: rozgrzewamy do 230-250 stopni Celsjusza, wkładamy do środka dwie blachy z wyposażenia piekarnika, żeby też się nagrzały.
Formowanie pizzetty: wyrośnięte ciasto wykładamy na oprószony mąką blat i kroimy na cztery części. Z każdego kawałka formujemy podłużny owalny kształt o długości około 30 cm, podsypując w razie potrzeby mąką, żeby ciasto się nie kleiło. Każdą małą pizzę smarujemy łyżką ricotty, posypujemy parmezanem, układamy kilka kawałków karczochów i plastrów szynki Ibérico. Można ją też położyć na już upieczonym cieście.
Pieczenie: z piekarnika szybko wyjmujemy blachy, posypujemy mąką. Każdy placek przekładamy ręcznie. Jeśli stracą kształt można poprawić ich kształt na blasze, ale trzeba uważać, żeby się nie poparzyć. Białą pizzę iberyjską skrapiamy oliwą z oliwek, wsadzamy do piekarnika na 12-15 minut, aż będą chrupiące i złociste. Na koniec posypujemy czarnym pieprzem i rukolą, a następnie pokroimy każdą pizzetę po przekątnej na cztery części i podajemy.
Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.com, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/iberico-pizzetta-bianca
Rabat 20% dla wszystkich klientów przy zakupach za min. 499 zł. Oferta obowiązuje w sklepach stacjonarnych oraz na www.falconeri.com, nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły w sklepach i na stronie.
Rabat 20% na biżuterię i zegarki marki Elixa dostępne w salonach i na apart.pl. Oferta nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.
Skorzystaj z rabatu i kup wyjątkową biżuterię w doskonałej cenie. Z hasłem “SZALENSTWO” -20% na autorskie wyroby ze srebra i srebra złoconego oraz apaszki. Promocja obowiązuje na www.umiar.pl (wpisz kod podczas finalizacji zakupów), a także w butiku stacjonarnym marki na warszawskiej Saskiej Kępie. Szczegóły w butiku i na stronie.
Najniższa cena apaszki ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 455 zł.
Cena produktu po zastosowaniu rabatu – 364 zł
Najniższa cena kolczyków ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 885 zł
Cena produktu po zastosowaniu rabatu - 708 zł
Rabat 20% na całą markę Dr Irena Eris. Oferta dostępna na www.sklep.drirenaeris.com. Nie łączy się z innymi promocjami, nie dotyczy Prosystem Home Care oraz voucherów prezentowych. Szczegóły na stronie www.
Rabat do 40% na sprzęt, odzież i akcesoria sportowe dostępny w sklepie stacjonarnym i na Sportano.pl. Szczegóły w sklepie i na stronie.
Twoje ulubione produkty w wyjątkowych cenach. Rabat do -40% na wybrany asortyment dostępny na cocolita.pl. Szczegóły na stronie.