Agnieszka Pietroń

Pizza z grilla

Ocena:

0 (0)

  • 2 godz. 0 min.
  • dla 5 osób
  • średni

Pizza z grilla przygotowana na mocno rozgrzanym kamieniu skrywa w sobie aromatyczne, pomidorowe wnętrze i ciągnącą się mozzarellę. Całość uzupełnia niesamowicie delikatne, cienkie ciasto, które zachwyci niejedno podniebienie. W wersji dla mięsożerców warto wzbogacić potrawę o szynkę parmeńską lub salami. Gotową pizzę z grilla posypujemy świeżymi liśćmi bazylii.

Składniki:

  • mąka pszenna  450 g

  • drożdże  15 g

  • woda  250 ml

  • sól  9 g

  • pieprz  3 g

  • cukier  6 g

  • oliwa z oliwek  45 ml

  • pomidor  6 szt.

  • oregano  6 g

  • mozzarella  1 szt.

  • bazylia  10 g

Pizza z grilla - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Zaczyn: drożdże rozpuszczamy w 50 ml ciepłej wody. Dodajemy dwie łyżki mąki oraz cukier. Całość dokładnie mieszamy, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15–20 minut.

  • Krok 2:

    Ciasto: zaczyn łączymy z pozostałą mąką, 200 ml wody, 6 g soli oraz 15 ml oliwy z oliwek. Przekładamy ciasto na posypaną mąką stolnicę i wyrabiamy je, aż stanie się gładkie oraz elastyczne. Na końcu wkładamy je do miski i zakrywamy folią spożywczą. Całość odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość.

  • Krok 3:

    Sos: z czterech pomidorów usuwamy szypułki. Następnie polewamy wrzątkiem i zdejmujemy skórkę. Kroimy je na ćwiartki oraz wydrążamy gniazda nasienne. Do małego garnuszka dodajemy oregano, 30 ml oliwy oraz kawałki pomidorów. Składniki gotujemy na niskim ogniu przez ok.15–20 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Na końcu całość rozdrabniamy za pomocą blendera, aż uzyskamy gładki sos. 

  • Krok 4:

    Przygotowanie: ciasto dzielimy na dwa równe, okrągłe kawałki. Przykrywamy je czystą ściereczką i odstawiamy na około 20 minut. W międzyczasie rozgrzewamy grill oraz kładziemy na jego kratce okrągły kamień do pizzy. Pozostałe pomidory dokładnie myjemy, a następnie kroimy w plasterki. Ser mozzarella rwiemy dłonią na mniejsze kawałki. 

  • Krok 5:

    Pizza z grilla: każdy kawałek ciasta rozciągamy dłońmi na kształt koła. Następnie rozsmarowujemy na nich sos, posypujemy mozzarellą i układamy plasterki pomidorów. Placki przekładamy po kolei na rozgrzany kamień i grillujemy pod przykryciem ok. 15 minut. Gotowe danie dekorujemy świeżymi liśćmi bazylii.

Porady

  • Pizza z grilla wspaniale smakuje polana sosem czosnkowym, pomidorowym, barbecue bądź koperkowym. Niekiedy serwujemy ją w towarzystwie sałatek ze świeżych warzyw.
  • Bazylię z powodzeniem możemy pominąć lub zamienić na świeże oregano, rukolę, szpinak bądź pietruszkę. Składniki te świetnie wzbogacą smak oraz wartość odżywczą potrawy.
  • Wybierajmy słodkie i soczyste pomidory. Najlepiej sprawdzą się malinowe. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że sos wyjdzie idealnie.
  • Do ciasta najlepiej nada się włoska mąka o typie 00. Produkt ten cechuje się śnieżnobiałą barwą oraz wysokim stopniem zmielenia. W konsekwencji upieczona pizza będzie odznaczała się chrupiącą skórką i niesamowicie delikatnym wnętrzem.
  • Danie możemy wzbogacić o szynkę parmeńską, salami, boczek lub inną ulubioną wędlinę. Składniki nakładamy tuż przed grillowaniem pizzy, na ciasto pokryte sosem i mozzarellą.
  • Po wyrobieniu ciasta możemy odstawić je do piekarnika. Należy nagrzać go do 30–35°C, a następnie wyłączyć. W ten sposób będziemy mieć pewność, że ciasto podwoi swoją objętość.
  • Świeże drożdże bez problemu zastąpimy instant. W takiej sytuacji nie musimy robić zaczynu. Wystarczy, że 5 g produktu połączymy z mąką i pozostałymi składnikami ciasta.
  • Sos z łatwością przygotujemy na bazie przecieru pomidorowego. Skracamy wtedy czas gotowania do ok. 10 minut. Ponadto spód pizzy możemy posmarować również pesto, sosem śmietanowym, a nawet samą oliwą z oliwek. 
  • Ciasto na pizzę wyrabiamy przez około 20 minut. Po tym czasie powinno być zwarte, elastyczne oraz gładkie. Nie może kleić się do rąk. W przeciwnym razie powinniśmy poświęcić więcej czasu na ten krok. Dobrze przygotowane ciasto to klucz do wyśmienitej pizzy.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne