istock
4.32 (208)
Czulent to danie kuchni żydowskiej, które zdobywa coraz większą popularność na stołach. Co ciekawe, w tradycyjnej kuchni polskiej mamy potrawę o nazwie ciulim, czyli danie inspirowane żydowskim czulentem. Żydowski czulent nie jest trudny, a składniki na niego znajdziemy w każdej kuchni. Jak zrobić to danie? Oto najprostszy przepis!
fasola jaś 250 g
wołowina 1.5 kg
gęś 1.5 kg
ziemniaki 1.5 kg
kasza pęczak 250 g
oliwa z oliwek 6 łyżek stołowych
cebula 3 szt.
marchewka 2 szt.
liść laurowy 2 szt.
jajka 7 szt.
czosnek 6 ząbków
ziele angielskie 5 szt.
bulion wołowy 1500 ml
sól 2 szczypty
pieprz 2 szczypty
Pierwszym krokiem do przygotowania czulentu jest odpowiednie przygotowanie fasoli. Wieczór wcześniej zalewamy ją zimną wodą i moczymy przez całą noc. Kolejnego dnia zlewamy wodę i odkładamy fasolę. Wołowinę oraz ziemniaki kroimy w dość dużą kostkę, marchew w talarki, a cebulę w dość grube plastry. Większość ząbków czosnku drobno siekamy, a kilka zostawiamy w całości.
istock
Wszystkie składniki będziemy teraz układać warstwowo w żeliwnym garnku lub żaroodpornym naczyniu. Najpierw na 2 łyżkach oliwy podsmażamy plastry cebuli oraz posiekany drobno czosnek. Następnie zdejmujemy naczynie z ognia i układamy na cebuli z czosnkiem ziemniaki, marchew, mięso, czosnek w ząbkach, fasolę i kaszę. Każdą warstwę doprawiamy solą i pieprzem i wypełniamy tak cały garnek, aż do wyczerpania się składników. Na wierzchu układamy gęsinę i jajka w skorupkach oraz ziele angielskie i listek laurowy. Należy to robić w podanej wyżej kolejności.
istock
Ułożone warstwy zalewamy bulionem i gotujemy na wolnym ogniu aż do zagotowania. Następnie zdejmujemy garnek z ognia i szczelnie zakrywamy go pokrywką, folią aluminiową lub zalepiamy ciastem zrobionym z mąki i wody. Tak zamknięte naczynie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 80 stopni na 24 godziny. Po tym czasie wyjmujemy czulent z pieca, zdejmujemy pokrywkę lub zrywamy warstwę ciasta i od razu podajemy na stół. Danie jest gotowe do konsumpcji. Smacznego!
istock
Porady
Oczywiście jeżeli nie jesteśmy związani z kulturą i religią żydowską to danie możemy wykonać w dowolnym dniu i nie musi ono przebywać 24 godziny w piecu. Śmiało można rozgrzać piekarnik do wyższej temperatury i ograniczyć ten czas np. do 4 godzin.
Czulent jest to danie tradycyjne kuchni żydowskiej spożywane w szabat, czyli dzień święty dla Żydów. Szabat przypada w siódmy dzień tygodnia i jest on przeznaczony na odpoczynek, spożywanie posiłków, modlenie się i studiowanie Tory. W ten dzień zakazane jest gotowanie na ogniu i w związku z tym wszelkie czynności związane z przygotowaniem posiłków odbywają się dnia poprzedniego. Podobnie jest z czulentem, którego cały proces tworzenia odbywa się dzień wcześniej, a do momentu postawienia na stół przebywa w specjalnym miejscu w piecu. Te miejsce nazywa się “szabaśnikiem” i potrawy są tam przechowywane, aby były ciepłe w momencie podania.
Przepis na czulent nie wymaga olbrzymiej precyzji i dokładności, natomiast danie składa się z wielu składników i jest kilka reguł, których trzeba się trzymać przygotowując te danie. Przede wszystkim mięso na czulent wołowy musi być koszerne. W ostatniej fazie należy umieścić żydowski przysmak w piecu o niskiej temperaturze, po to aby nie spaliło się przebywając tam przez noc i żeby było ciepłe w momencie podania do spożycia.
Moda ORSAY oferuje każdej kobiecie możliwość poczucia się sobą niezależnie od sytuacji, nastroju czy rozmiaru ubrania. Skorzystaj z dodatkowej 20% zniżki na wszystko w sklepach stacjonarnych i na orsay.pl. Zniżka nie dotyczy bonów podarunkowych. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie.
Rabat do 40% na sprzęt, odzież i akcesoria sportowe dostępny w sklepie stacjonarnym i na Sportano.pl. Szczegóły w sklepie i na stronie.
30% rabatu na cały asortyment przy zakupach za min. 229zł. Rabat nakłada się w koszyku po wpisaniu kodu oferty i spełnieniu warunków oferty. Nie łączy się z innymi ofertami. Nie dotyczy produktów przecenionych, pomadek Almost Lipstick in Black Honey, miniproduktów, zestawów oraz nowości. Oferta dostępna w salonach firmowych i na clinique.com.pl. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.
Rabat na cały asortyment dostępny w sklepach stacjonarnych i na e-clarena.eu. Promocja obowiązuje dla zamówień powyżej 100zł oraz obejmuje produkty nieprzecenione. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie.
Rabat -20% przy zakupach produktów za min. 99 zł. Rabat -25% przy zakupach za min. 299 zł. Rabat nalicza się po wpisaniu kodu promocyjnego: CLARINS2024. Rabat nie dotyczy produktów z linii Precious. Kod promocyjny działa do 25.04.2024 do godz. 7:00. Szczegóły na stronie www.
7% rabatu na 700 największych marek kosmetyków i perfum. Oferta dostępna na ezebra.pl. Szczegóły na stronie.