Sałatka ziemniaczana z wędzonym dorszem

Ocena:

4.5 (200)

  • 60 min.
  • dla 6 osób

Chrupiące plasterki ziemniaków, wędzony dorsz i dwa rodzaje cebuli sprawią, że ta sałatka ziemniaczana będzie sycącą kolacją lub smakowitym obiadem.

Składniki:

  • 2 czerwone cebule
  • duża cukrowa cebula biała
  • sól
  • cukier
  • pieprz
  • ocet jabłkowy
  • 1 kg małych ziemniaków
  • 1/2 kostki bardzo miękkiego masła
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta mielonej papryki
  • słoiczek musztardy z ziarnami gorczycy
  • 6 łyżek oliwy
  • pęczek natki pietruszki
  • 300 g wędzonego dorsza

Sałatka ziemniaczana z wędzonym dorszem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Wszystkie cebule obieramy i kroimy w jak najcieńsze piórka. Oprószamy solą i cukrem
  • dokładnie mieszamy i wygniatamy
  • zalewamy octem jabłkowym – aby były zakryte
  • odstawiamy na 20–30 min.
  • Ziemniaki szorujemy
  • tniemy (ze skórką) na mandolinie w cienkie plasterki
  • mieszamy z masłem
  • przeciśniętym przez praskę czosnkiem
  • solą
  • pieprzem i papryką. Rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
  • wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i pieczemy na złoto.
  • Cebulę osączamy (zachowujemy ocet). Musztardę mieszamy z oliwą
  • przyprawiamy do smaku pieprzem i octem z cebuli.
  • Sos mieszamy z mocno ciepłymi plasterkami upieczonych ziemniaków
  • cebulą
  • posiekaną natką i kawałkami mięsa z dorsza. Sałatka najlepsza jest na ciepło.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2016

Porady

Zobacz też: sałatka ziemniaczana z jajkiem

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne