Chłodnik buraczkowo-malinowy

Ocena:

4.45 (190)

  • 60 min.
  • dla 4 osób
Intensywny kolor buraczków i malin sprawia, że taki chłodnik będzie wyróżniać się na stole! Całość podkreśli smak balsamico.

Składniki:

  • pęczek botwinki z buraczkami
  • skórka i sok z cytryny
  • 10–15 dag malin + do dekoracji
  • kilka gałązek tymianku
  • cukier
  • 3 szklanki naturalnego jogurtu
  • sól, pieprz
  • trochę twardego koziego sera
  • glassa balsamico (zagęszczony ocet balsamiczny o zdecydowanym słodkawo-kwaśnym smaku)

Chłodnik buraczkowo-malinowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Z botwinki odcinamy buraczki i łodyżki – aż do nasady liści. Wkładamy razem do rondelka, skrapiamy sokiem z cytryny, zalewamy wodą (żeby były przykryte) i dusimy, aż będą miękkie.
  • Dorzucamy maliny, skórkę z cytryny i listki tymianku, dusimy razem 2–3 min, miksujemy blenderem – jeśli ktoś nie lubi pestek, może dodatkowo w tym momencie przetrzeć chłodnik przez sitko.
  • Listki buraczków blanszujemy 30 s we wrzątku z dodatkiem cukru i soku z cytryny, odławiamy do wody z lodem; osączamy.
  • Przecier buraczkowo-malinowy mieszamy z jogurtem, przyprawiamy solą i pieprzem, rozdzielamy do miseczek.
  • Na każdą porcję wykładamy zblanszowaną botwinkę, kleks jogurtu, kruszymy ser, dekorujemy malinami i listeczkami tymianku, skrapiamy glassą.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 7/2017.

Porady

Zobacz też przepis na: Chłodnik pomidorowy z jajkami i tuńczykiem

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne