Zupa kukurydziana z polentą

Ocena:

4.44 (182)

  • 10 min.
  • dla 6 osób

Przygotowanie: 10 minut Gotowanie: 50 minut Porcja: 425 kcal Składniki na 6 porcji

Składniki:

  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 3 łyżki masła
  • 2 puszki kukurydzy
  • 1/2 l mleka
  • 20 dag sera topionego śmietankowego
  • 10 dag śmietany
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 2 pomidory
  • sól
  • pieprz
  • POLENTA:
  • 10 dag kaszki kukurydzianej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 dag masła
  • 4 dag parmezanu
  • olej do smażenia

Zupa kukurydziana z polentą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Cebulę i czosnek obrać
  • posiekać
  • podsmażyć na maśle. Kukurydzę osączyć
  • 2/3 dodać do czosnku i cebuli
  • poddusić. Dolać mleko
  • zagotować
  • odstawić
  • zmiksować na purée. Przyprawić
  • dodać serek i śmietanę
  • gotować
  • mieszając
  • aż ser się rozpuści. Natkę opłukać
  • drobno posiekać.
  • Pomidory sparzyć
  • obrać
  • usunąć pestki
  • pokroić w kawałki.
  • Polenta: 1/2 l wody posolić
  • zagotować. Kaszkę wsypywać powoli do wrzątku
  • stale mieszając
  • by nie powstały grudki.
  • Gotować na małym ogniu 40–45 min. Przykryć garnek
  • by polenta doszła. Dodać ser i masło
  • zamieszać
  • rozsmarować 1/2-centymetrową warstwą na folii aluminiowej lub pergaminie
  • ostudzić. Polentę pokroić w kostkę
  • podsmażyć na rozgrzanym oleju. Na tym samym tłuszczu podsmażyć resztę kukurydzy i pomidory. Zupę podawać z kostkami polenty
  • pomidorami
  • kukurydzą i natką pietruszki.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne