Gruziński kawior

Ocena:

4.51 (165)

  • 45 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Kuchnia gruzińska to bogactwo kolorów i smaków. Królują w niej bakłażan i granat. Na bazie tych dwóch składników oraz aromatycznych przypraw możemy przygotować pastę z bakłażanów - gruziński kawior.

Składniki:

  • czosnek  3 ząbki

  • bakłażan  800 g

  • olej słonecznikowy  60 ml

  • natka pietruszki  3 gałązki

  • koperek  3 gałązki

  • kolendra  3 gałązki

  • bazylia  3 gałązki

  • granat  0.5 szt.

  • sól  5 g

  • papryka w proszku  3 g

  • pieprz  3 g

Gruziński kawior - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Bakłażany opiekamy w piekarniku aż zmiękną, a skórka się zwęgli. Z ostudzonych bakłażanów zdejmujemy skórkę, miąższ drobno siekamy.

  • Krok 2:

    Obrane ząbki czosnku drobno siekamy, rozcieramy i dodajemy do bakłażanów. Masę doprawiamy olejem, drobno posiekaną zieleniną, przyprawiamy papryką, solą i pieprzem.

  • Krok 3:

    Przekładamy do miseczki, posypujemy pestkami granatu lub wyciskamy z nich sok i polewamy kawior. Podajemy ze świeżym chlebem.

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 10/2017

Porady

Kuchnia gruzińska: w kuchni gruzińskiej bakłażany przyrządza się na wiele sposobów. Są smażone, duszone, zapiekane w piekarnikach i piecach, opiekane na rożnie. Robi się z nich przetwory, czyli suszy, kisi, marynuje i zasala. Oprócz kawioru powstają rozmaite ragoût. Za najsmaczniejsze uważane są owoce młode, z niewielką ilością nasion lub w ogóle ich pozbawione. Prawie nie mają goryczki, nie wymagają solenia i płukania przed dodawaniem do potraw.

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne