Gorąca czekolada z solą morską

Ocena:

4.55 (156)

  • 15 min.
  • dla 2 osób
  • łatwy

Gorąca czekolada z solą morską to najlepszy sposób na rozgrzanie. Aksamitna konsystencja, wspaniały aromat i głęboki, wielowymiarowy smak, sprawiają, że ten prosty napój zachwyca każdego. Aby przygotować taki deser w płynie, wystarczy tylko kilka składników i kilkanaście minut, spędzonych w kuchni. Zobaczcie, jak zrobić najlepszą gorącą czekoladę!

Składniki:

  • śmietana kremówka  240 ml

  • sól morska  0.25 łyżeczki

  • kakao  3 łyżki stołowe

  • gorzka czekolada  120 g

  • czekolada mleczna  30 g

  • cukier  1 łyżka stołowa

  • mleko  180 ml

  • miód  2 łyżeczki

Gorąca czekolada z solą morską - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Kakaowa bita śmietana: Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy z odrobiną soli morskiej i cukrem, aż będzie gęsta i sztywna. Następnie delikatnie dosypujemy przesiane kakao i delikatnie mieszamy.

    śmietana kremówka
  • Krok 2:

    Gorąca czekolada: Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej (miskę ustawiamy na garnuszku z parującą wodą), stale mieszając. Dodajemy miód, dolewamy mleko  i wszystko dokładnie mieszamy. Równomiernie rozlewamy gorącą czekoladę do dwóch wysokich szklanek i na wierzchu dodajemy przygotowaną bitą śmietanę. Na wierzchu można dodatkowo delikatnie posypać gruboziarnistą solą.

    rozpuszczanie-czekolady

Porady

  • Gorąca czekolada z solą morską musi podgrzewać się powoli i na bardzo małym ogniu. Należy też pilnować, aby się nie zagotowała, gdyż wtedy mogą zrobić się grudki.
  • Najlepiej podgrzewać mleko z czekoladą w garnku o grubym dnie, co pozwoli uniknąć ryzyka przypalenia czekolady.
  • Jeśli lubimy gęstszy napój, dodajmy więcej kostek czekolady.
  • Gorąca czekolada z solą morską świetnie sprawdzi się nie tylko jako rozgrzewający napój, ale także szybki deser dla gości.

Zobacz: gorąca czekolada z chili albo wegańska? Sprawdź przepisy

Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Gorąca czekolada - przepis

Jak zrobić gorącą czekoladę na zimowy wieczór? Nic prostszego! Bazowy przepis na gorącą czekoladę składa się tylko z dwóch prostych składników, czyli mleka i czekolady. Najlepiej, aby było to pełnotłuste mleko 3,2%, albo połączenie mleka ze śmietanką kremówką. Co do czekolady, zwykle używa się gorzkiej, o jak największej zawartości kakao. Jeśli jednak wolimy mleczną czekoladę, z powodzeniem możemy jej użyć do tego przepisu. 

W rondelku o grubym dnie powoli rozpuszczamy czekoladę z mlekiem na bardzo małym ogniu. Wszystko podgrzewamy przez kilka minut, nie doprowadzając do zagotowania czekolady. Gdy wszystko się dobrze połączy, możemy dosłodzić napój według własnych upodobań cukrem, miodem, syropem lub słodzikiem.

Przepis na gorącą czekoladę możemy też w wersji wegańskiej. Wystarczy zamienić mleko bądź śmietankę na napój roślinny. Najlepiej sprawdzi się tu napój migdałowy, ale może to być też mleczko kokosowe bądź napój owsiany, sojowy czy ryżowy. Do tego wystarczy już tylko kilka kostek wegańskiej czekolady lub kilka łyżek gorzkiego kakao w proszku.

Dodatki do gorącej czekolady

Czekoladę do picia można też wzbogacić ulubionymi dodatkami, takimi jak wanilia, cynamon, masło orzechowe, kardamon czy przyprawa do piernika. Do gotowej czekolady można też wsypać wiórki kokosowe, dolać odrobinę karmelu lub syropu do kawy. Świetnym połączeniem jest również gorąca czekolada o smaku pomarańczy. Wystarczy zetrzeć do napoju odrobinę skórki pomarańczowej, aby nadać jej doskonałego aromatu i smaku. Inny pyszny pomysł to czekolada miętowa, z dodatkiem posiekanych drobno listków świeżej mięty.

W wersji dla dorosłych polecamy czekoladę do picia z dodatkiem alkoholu. Może to być whisky, rum, koniak, adwokat lub domowy likierDo tego napoju można dodać również odrobinkę chilli, aby podkręcić głębię smaku.

Z czym podawać gorącą czekoladę?

Gorąca czekolada z bitą śmietaną to absolutna klasyka gatunku, ale jest znacznie więcej pomysłów na podanie tego napoju. Z filmów i seriali znana jest nam gorąca czekolada z piankami, a w kawiarniach często spotkamy ją też z gałką lodów w środku. Do tego kremowego napoju dobrze sprawdzi się też kontrastujący, chrupiący dodatek, dlatego dobrym pomysłem będzie wafelek, słomka ptysiowa lub herbatnik do maczania w czekoladzie. Można też zainspirować się kuchnią hiszpańską i zaserwować churros z czekoladą. Do takiej gorącej czekolady doskonale pasują świeże owoce. Wystarczy pokroić banana, ananasa lub podzielić na cząstki pomarańczę i maczać kawałki owoców w gęstym napoju. Innym pysznym pomysłem są gruszki w czekoladzie

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne