Fot. Kinga Błaszczyk-Wójcicka greenmorning.pl
4.53 (186)
Taki krem cytrynowy możemy potraktować jako dodatek do tortów, tart czy lodów. Włożony do miseczek wykonanych z połówek cytryny będzie pięknie prezentował się jako samodzielny deser. Warto wiedzieć, jak przygotować lemon curd. Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 5/2017.
jogurt naturalny 350 g
mascarpone 250 g
cytryna 9 szt.
cukier puder 5 łyżek stołowych
biała czekolada 50 g
mięta 10 liści
Jogurt wylewamy na sitko wyłożone tetrową ściereczką, zawieszamy na misce i wstawiamy na noc do lodówki. Rano będziemy mieli gęsty jogurtowy ser nazywany labneh oraz sporą ilość serwatki. Następnie przygotowujemy cytryny, które grają pierwsze skrzypce w przepisie na lemon curd. Cytryny wyparzamy. Z dwóch ścieramy skórkę oraz wyciskamy sok. Pozostałe cytryny posłużą jako miseczki na krem cytrynowy. Cytrusy należy przekroić na pół i wydrążyć.
Ser labneh mieszamy z mascarpone, otartą skórką cytrynową oraz sokiem i cukrem do smaku, mocno schładzamy w lodówce. Krem cytrynowy nakładamy do wydrążonych połówek cytryn, polewamy roztopioną czekoladą i posypujemy listkami mięty. Lemon curd najlepiej zjeść od razu, póki czekolada pozostaje płynna.
Porady
- Wydrążone środki z cytryn, których łupinki pełnią rolę miseczek na curd cytrynowy, można wykorzystać do przygotowania innych deserów: lodów cytrynowych, lemoniady czy wegańskiego sernika cytrynowego z bezą.
Zdecydowanie warto przygotować krem cytrynowy – przepis jest słodki! Nadaje się na samodzielny deser, choć można też wykorzystać go do cukierniczych popisów. Jak zrobić krem cytrynowy? Warto zacząć od odsączenia jogurtu naturalnego: należy oddzielić serek labneh od serwatki. Dopiero tak przygotowany serek można połączyć z pozostałymi składnikami. Cytrynowy curd powinien być bardzo dobrze zmrożony – wtedy będzie pysznie orzeźwiający. Polewa czekoladowa doda deserowi słodyczy.
Oto słodko-kwaśny lemon curd – przepis, który jest znany większości cukierników. Ten gęsty krem cytrynowy idealnie nadaje się do wypieków. Z jego dodatkiem powstanie piękna wegańska tarta z kremem cytrynowym oraz przepyszna rolada z lemon curd. Do czego jeszcze można go wykorzystać? Krem cytrynowy, szczególnie z przepisu powyżej, można jeść bez dodatków! Dzięki dodatkowi tłustego serka mascarpone i słodkiej białej czekolady zadowoli on niejednego łasucha.
Sprawdź też przepis podstawowy na lemon curd. Zdecydowanie się on kiedyś przyda!
Rabat 20% dla wszystkich klientów przy zakupach za min. 100 zł. Oferta obowiązuje w sklepach stacjonarnych oraz na www.tezenis.com, nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły w sklepach i na stronie.
-10% na zakupy za min. 99 zł lub -20% na zakupy za min. 199 zł. Rabaty nie łączą się z innymi promocjami oraz nie dotyczą produktów Hebe Partner. Oferta i szczegóły w aplikacji Hebe i na hebe.pl.
Rabat -30% na wybrany asortyment, przy zakupie min. 2 produktów. Promocja nie obejmuje produktów z kategorii Continuativo i Outlet oraz kart podarunkowych. Promocja i szczegóły dostępne na www.obagstore.pl.
Rabat na wszystko dostępny na www.basiclab.shop. Promocje nie łączą się. Szczegóły na stronie.
-20% dodatkowego rabatu na kolekcję SS2024. Oferta dostępna w sklepie stacjonarnym i na www.l37.eu. Rabat dotyczy również przecenionych pozycji. Szczegóły dostępne u Partnera.
Skorzystaj z rabatu i kup wyjątkową biżuterię w doskonałej cenie. Z hasłem “SZALENSTWO” -20% na autorskie wyroby ze srebra i srebra złoconego oraz apaszki. Promocja obowiązuje na www.umiar.pl (wpisz kod podczas finalizacji zakupów), a także w butiku stacjonarnym marki na warszawskiej Saskiej Kępie. Szczegóły w butiku i na stronie.
Najniższa cena apaszki ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 455 zł.
Cena produktu po zastosowaniu rabatu – 364 zł
Najniższa cena kolczyków ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 885 zł
Cena produktu po zastosowaniu rabatu - 708 zł