Sernik z masłem orzechowym (bez pieczenia)

Ocena:

0 (0)

  • 2 godz. 35 min.
  • dla 8 osób
  • średni

Sernik z masłem orzechowym to uczta dla miłośników orzeszków i ciast z twarogiem w roli głównej. Zachwyca nie tylko smakiem, ale również wyglądem, dzięki czemu może stać się popisowym deserem, który zachwyci gości. Wykonany jest z sera ricotta i masła z orzechów, a mimo to jego konsystencja jest zaskakująco kremowa. Niewątpliwą zaletą sernika z masłem orzechowym jest to, że można go zamrozić i przechowywać aż przez dwa miesiące! 

Składniki:

  • masło  60 g

  • ciastka maślane  175 g

  • ricotta  500 g

  • masło orzechowe  175 g

  • cukier  600 g

  • cytryna  1 szt.

  • mleko  150 ml

  • śmietana kremówka  270 ml

  • brązowy cukier  25 g

Sernik z masłem orzechowym (bez pieczenia) - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Forma: natłuszczamy ją i umieszczamy na niej folię spożywczą, wygładzając wszelkie zagniecenia.  

  • Krok 2:

    Masło i herbatniki: tłuszcz rozpuszczamy na patelni, a ciastka kruszymy na drobno. Następnie mieszamy je z masłem i wykładamy na formę, mocno dociskając do podstawy. Całość odstawiamy do ostygnięcia. 

  • Krok 3:

    Żelatyna: 5 listków żelatyny namaczamy w wodzie na czas przygotowywania masy. 

  • Krok 4:

    Złoty syrop: wyciskamy sok z cytryny. 100 g cukru i 25 ml wody umieszczamy w małym garnuszku. Podgrzewamy na małym palniku do uzyskania ciemnozłotego koloru. Cukru nie należy mieszać. Zdejmujemy z palnika i ostrożnie wlewamy 300 ml wrzątku (reakcja będzie natychmiastowa). Dodajemy 500 g cukru i sok z 1 cytryny. Ponownie umieszczamy garnuszek na palniku i na małym ogniu gotujemy około 40 minut. Nie mieszamy. Gotowy syrop przelewamy do słoiczka lub buteleczki. Po wystygnięciu konsystencją będzie przypominał miód. Jeżeli okaże się, że syrop jest zbyt gęsty, należy przełożyć go do garnuszka, podgrzać i dodać odrobinę wody. 

  • Krok 5:

    Masa serowa: ricottę umieszczamy w misce, a następnie dodajemy masło orzechowe i złoty syrop (175 g). Ponieważ ricotta ma lekko ziarnistą konsystencję, należy ją na tym etapie zblendować, aby uzyskać gładszą strukturę, jeśli na takiej nam zależy. 

  • Krok 6:

    Dodawanie żelatyny: listki wyjmujemy z wody i wkładamy do rondla z mlekiem. Bardzo delikatnie podgrzewamy, mieszając do momentu całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Przelewamy mleko do masy serowo-orzechowej, a następnie całą przekładamy na spód z pokruszonych ciastek. Schładzamy do czasu stwardnienia. 

  • Krok 7:

    Mrożenie: schłodzone ciasto zabezpieczamy folią spożywczą, a następnie owijamy nią całą formę. Wstawiamy do zamrażalnika. 

  • Krok 8:

    Rozmrażanie: sernik przekładamy do lodówki na noc. 

  • Krok 9:

    Orzechy z karmelu: na głębokiej patelni rozpuszczamy 100 g cukru 5 ml ml wody (1 łyżka stołowa) - należy mieszać cukier od czasu do czasu, aby się nie przypalił. Dodajemy 10 g masła i szczyptę soli. Wsypujemy orzechy (140 g) i dokładnie mieszamy, aby orzechy pokryły się karmelem. Całość przekładamy na folię spożywczą i po ostygnięciu siekamy na małe kawałki.   

  • Krok 10:

    Podanie: sernik z masłem orzechowym ostrożnie wyjmujemy z formy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, stopniowo dosypując cukier.  Smarujemy ciasto śmietaną i całość posypujemy kruszonką z orzechów w karmelu. 

Porady

  • Idealną formą do przygotowania sernika z masłem orzechowym będzie okrągła z wyjmowanym dnem o średnicy około 20 cm. 
  • Aby szybko i dokładnie pokruszyć ciastka, można umieścić je w woreczku śniadaniowym lub zawinąć w ściereczkę, a następnie rozwałkować. 
  • Ciastka maślane możemy zastąpić orzechowymi lub pełnoziarnistymi.  
  • Bardzo smacznym połączeniem są orzechy ziemne i czekolada, dlatego sernik z masłem orzechowym będzie smakował fantastycznie z polewą czekoladową
  • Najwygodniejsza w użyciu będzie żelatyna w listkach, jeśli jednak nabycie jej okaże się problematyczne, można użyć żelatyny w proszku – 5 listków to 15 g żelatyny sypkiej.  
  • Zamiast przygotowywania syropu samodzielnie, możemy użyć gotowego produktu lub zamiennika, np. płynnego miodu lub syropu z agawy z dodatkiem cytryny - pominięcie przygotowania syropu skróci nam czas przygotowania ciasta prawie o godzinę. 
  • Niewykorzystany złoty syrop będzie świetnym dodatkiem do placuszków i deserów. 
  • Zamiast przygotowywania karmelizowanych orzechów można kupić gotowy batonik składający się z orzechów i karmelu lub miodu i posiekać go. 
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne