dla 8 osób
1676 przepisów
Przepisy w kolekcji dla 8 osób

Sernik z białą czekoladą i żurawiną jest słodki i kremowy. Odpowiednio mokry, o gładkiej konsystencji z przebijającymi się kwaśnymi nutami smakowymi – taki jest sernik z białą czekoladą i żurawiną. Przepis pochodzi z książki „Moje wypieki. Wielki powrót” Doroty Świątkowskiej.
Sernik z białą czekoladą

Brownie z batatów to jeden z przepisów z książki "Healthy sweets by Ann" Anny Lewandowskiej. Trenerka podpowiada, jak wykorzystać słodkie ziemniaki do przygotowania jednego z najpopularniejszych ciast czekoladowych w zdrowszej wersji. Brownie z batatów z polewą czekoladową to doskonały przepis na rodzinny podwieczorek i specjalne okazje w trakcie spotkań przy stole.
Brownie z batatów

Boeuf strogonow (a właściwie stroganow) to danie dobrze znane wszystkim miłośnikom mięsnych gulaszy. Boeuf strogonow to także danie często podawane podczas rodzinnych uroczystości. Ulubiony gulasz rosyjskiego generała jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Wypróbujcie nasz przepis na boeuf strogonow – zawsze wychodzi pyszny!
Boeuf strogonow

Zrazy wołowe to tradycyjne danie kuchni staropolskiej. W czasach Rzeczypospolitej szlacheckiej było to danie na swój sposób zerowaste'owe - zrazy były sposobem na wykorzystanie skrawków pieczeni z poprzedniego dnia nawet na dworze królewskim. Obecnie najczęściej przygotowuje się zrazy wołowe z rozbitych plastrów rostbefu lub antrykotu zawiniętych z ogórkiem kiszonym i suszonymi grzybami. Taki właśnie przepis na roladki wołowe mamy dla was. Sprawdzony!
Zrazy zawijane

Sos z suszonych grzybów duszonych jest bardzo aromatyczny - zamyka on w sobie smak i zapach jesieni. Do jego przygotowania możemy użyć różnych grzybów suszonych - borowików, prawdziwków i innych. Sos z suszonych grzybów idealnie sprawdzi się na wigilię, a także na niedzielny obiad. Będzie pysznie smakować z kopytkami, mięsem czy makaronem. Jak zrobić sos z grzybów suszonych? Oto sprawdzony przepis!
Suszone grzyby duszone

Kartoflak to prawdziwy przysmak. Ta babka ziemniaczana rodem ze Śląska może i nie jest niskokaloryczna, ale za to jaka smaczna! Kartoflak udowadnia, że ziemniaki to wcale nie takie zwykłe warzywo. Odpowiednio przygotowane potrafią smakować po królewsku. No i nie ma osoby, która by ich nie lubiła. Sprawdźcie nasz przepis na kartoflaka!
Kartoflak

Brownie z bezowymi duszkami to jedna z propozycji na przepisy na Halloween. I choć klimat tego ciasta mocno nawiązuje do amerykańskiego święta ze strachami w roli głównej, to jeśli robimy imprezę lub tematyczne urodziny to brownie z duszkami też się sprawdzi idealnie. Sekret smaku i konsystencji tego ciasta czekoladowego to dobór czekolady - polecamy czekoladę 70%. Przepis na brownie z bezowymi duszkami nie jest skomplikowany - bezy robimy klasycznie z białek, a dekorujemy je groszkami lub kropelkami czekoladowymi. Sprawdźcie, jak zrobić takie brownie na Halloween.
Brownie z bezowymi duszkami

Ciasto krówka to hit na wszystkich imprezowych stołach. Istnieje wiele wersji tego słodkiego klasyka, między innymi placek krówka, ciasto krówka na biszkopcie czy ciasto krówka z budyniem. Niezależnie którą wersję wybierzecie, krówkowe ciasto z pewnością zrobi furorę wśród Waszych gości. Zobaczcie nasz sprawdzony przepis na ciasto krówka i garść porad, dotyczących jego przygotowania.
Herbatnikowa krówka z bitą śmietaną

Tarta migdałowa z kremem z nerkowców i figami to propozycja na wegańskie ciasto a w dodatku ciasto bez glutenu. Miks mąk: migdałowe, owsianej i ryżowej sprawi, że to doskonała propozycja dla osób, które są na diecie bezglutenowej. Ciekawy krem z orzechów nerkowca, dzięki moczeniu ich i połączeniu z nasionami chia, będzie niezwykle aksamitny. Taka tarta migdałowa z figami to idealna propozycja nie tylko dla wegan!
Tarta migdałowa z kremem z nerkowców i figami

Bucatini to włoski makaron nieco podobny do spaghetti, ale znacznie grubszy i z charakterystyczna dziurką w środku. Choć nie jest tak popularny jak tagiatelle czy wspomniane spaghetti, warto go spróbować. Ten typ makaronu doskonale sprawdzi się na sycący obiad we włoskim klimacie.
Makaron Bucatini z sosem

Jabłecznik z bezą to wspaniałe ciasto. Pod lekko chrupiącą z wierzchu, a miękką w środku bezą, kryją się kwaśne jabłka na delikatnym kruchym spodzie. Jabłecznik z bezą to połączenie smaku kwaśnego i słodkiego, które tworzą przyjemny balans. To ciasto bardzo efektowne, ale łatwe do zrobienia. Wygląda na skomplikowane, jednak nie trzeba dużych umiejętności kucharskich, żeby je przygotować.
Jabłecznik z bezą

Bryzol to pyszna propozycja obiadowa. Wystarczy zaledwie kilka składników i danie dla całej rodziny gotowe. Mielone mięso usmażone na patelni świetnie komponuje się z podsmażoną cebulką. Do tego warto zaserwować puree ziemniaczane i surówkę. To prosty obiad, ale bardzo smaczny. Poza tym bryzol jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Sprawdźcie przepis na bryzol!
Bryzol - pyszny kotlet z PRL-u
Inne z kolekcji: Dla ilu osób
Artykuły powiązane
Gotuj jak MasterChef - tylko teraz książki zwycięzców programu w specjalnej cenie
Gotuj jak MasterChef w swojej kuchni! Dania z programu i ulubione propozycje zwycięzców i uczestników programu "MasterChef Polska" są na wyciagnięcie ręki, a dokładniej na jeden klik na www.kultowy.pl. Sprawdźcie, które tytuły książek z programu MasterChef polecamy najbardziej i jak upolować je w specjalnej ofercie cenowej.