dla 6 osób, Alkohol
Kolekcja dla 6 osób, Alkohol zawiera 272 przepisów
Przepisy w kolekcji dla 6 osób, Alkohol

Doskonała kaczka po pekińsku z warzywami to przepis na przepyszny i nietypowy posiłek. Soczyste, doprawione i aromatyczne mięso w towarzystwie świeżych warzyw i słodkiego sosu to prawdziwa symfonia orientalnych smaków. To danie świetnie nadaje się zarówno na obiad, jak i na imprezową przekąskę. Kaczka pekińska, zawinięta z placuszki pszenne, sprawdzi się także jako lunch do pudełka. Jak zrobić kaczkę po pekińsku? Zobaczcie nasz prosty przepis na kaczkę pekińską.
Kaczka po pekińsku

Dżem śliwkowy z kakao i rumem to sposób na podkręcenie tradycyjnego przepisu na powidła. Powidła śliwkowe będą smakować wyśmienicie jako smarowidło do tortu albo jako farsz do naleśników. Odrobina rumu sprawia, że dżem śliwkowy zasmakuje dorosłym smakoszom. Oto przepis na dżem śliwkowy z kakao!
Dżem śliwkowy z kakao

Fish and chips to klasyczne danie kuchni brytyjskiej. Zazwyczaj serwowane jest jak typowa potrawa streetfoodowa – zapakowane w gazetowy rożek kawałki smażonej ryby i frytek je się w biegu, przemierzając ruchliwe ulice. Z naszymi fish and chips możecie jednak zrobić nieco inaczej, rozsiąść się wygodnie razem z domownikami i delektować się tą prostą, ale jakże smaczną przekąską. Przed wami ryba z frytkami po angielsku.
Fish and chips, czyli ryba z frytkami

Krem sułtański to deser, który dobrze znały nasze mamy i babcie. Był prawdziwym hitem w czasach PRL-u, ostatnio nieco zniknął z kawiarnianych menu, a szkoda, bo to prawdziwy przysmak. Jego wykonanie jest banalnie proste, to nieco podkręcony krem o smaku czekolady. Krem sułtański to dobra opcja na dość słodki deser dla fanów czekoladowych smaków. Sprawdźcie, jak zrobić krem sułtański!
Krem sułtański

Zabaglione to deser naszego dzieciństwa. Dodajcie do niego maliny prosto z krzaczka, a będzie to najpyszniejsza rzecz, jaką zjecie tego lata.
Zabaglione z malinami

Tiramisu w pucharkach to prosty i przepyszny deser we włoskim stylu. Warto pamiętać, że tiramisu w pucharku to smakołyk, który łatwo podzielić wśród gości. Nie ma problemów z krojeniem, wystarczy przygotować ilość deseru przewidując liczbę osób. Deser tiramisu w pucharkach to świetna propozycja na wyjątkowe okazje. Oto łatwy przepis na tiramisu w pucharkach.
Tiramisu w pucharkach

Sarnina po Bawarsku
Sarnina po Bawarsku

Strogonoff z sarny
Strogonoff z sarny

Pyszne pierogi z mięsem i krewetkami.
Pierogi z wieprzowiną gotowane na parze

Łatwa, sycąca i pyszna zapiekanka z kapustą, wieprzowiną i batatami to propozycja na obiad dla kilku osób. To dowód na to, że swojska kapusta i słodkie ziemniaki razem z mięsem komponują się doskonale
Zapiekanka z kapustą, wieprzowiną i batatami

Jagnięcina w białym winie z wiosennymi warzywami to pomysł na letni obiad. Sezonowe warzywa dodają słodyczy i chrupkości. Rozsmakuj się w delikatnej jagnięcinie w białym winie.
Jagnięcina w białym winie z wiosennymi warzywami

Pęczotto z jarmużem i parmezanem to wspaniała propozycja na wiosenny obiad. Kasza pęczak, podobnie zresztą jak jarmuż, jest bardzo dobra dla naszego zdrowia. To produkty, które powinniśmy na stałe włączyć do naszej diety. Do pęczotto z jarmużem i parmezanem dodajemy także pory - sprawiają, że całe danie jest wyraziste i lekko pikantne. Nic tylko zajadać!
Pęczotto z jarmużem i parmezanem

Pudding chlebowy to przepis w duchu less waste. Do puddingu możemy bowiem wykorzystać nieco już czerstwy chleb. Danie i tak będzie smakowało wspaniale! To świetna potrawa na deser - nie jest za słodka, dlatego nawet ci, którzy nie przepadają za deserami, powinni ją polubić. Przepis poleca Agata Wojda.
Pudding chlebowy z bananami i rodzynkami

Kanapki z pastą z kurczaka i jajkiem to niecodzienna propozycja podania kanapek. Takie kanapki świetnie sprawdzą się zarówno na śniadanie czy kolację, jak i lekki lunch. Kanapki z pastą doskonale pasują także na wszelkiego rodzaju imprezy - warto wtedy kromki przekroić na pół lub wykorzystać inny rodzaj pieczywa. Domowe kanapki w stylu hiszpańskim są pyszne!
Hiszpańskie kanapki z pastą z kurczaka i jajkiem

Pasztet chłopski w boczku to klasyk. Obok białej kiełbasy, pieczonego boczku i innych mięs na świątecznym stole powinien pojawić się pasztet. To jedno z największych osiągnięć francuskiej sztuki kulinarnej wytwarzane jest od stuleci i na dobre zagościło także w naszej rodzimej kuchni. Taki pasztet przygotowujemy głównie na święta, ale nic nie stoi na przeszkodzie, byście jedli go też na co dzień!
Pasztet chłopski w boczku

Kasza jaglana z kurczakiem w piwie to danie dla osób, które szukają nieco innego niż dotychczas pomysłu na potrawy z drobiu. Kurczaka przyrządziliśmy z dodatkiem boczku i piwa - to danie dla prawdziwych mięsożerców. Kasza jaglana, którą często serwujemy na słodko, tym razem występuje w pysznej wytrawnej wersji.
Kasza jaglana z kurczakiem w piwie

Babka wielkanocna to nieodłączny element świątecznego stołu. Przepis na babkę wielkanocną może wydawać się skomplikowany, ale wcale taki nie jest. Co ważne, babki wielkanocne mogą mieć różny kształt i ciekawe dekoracje, dzięki czemu stanowią prawdziwą ozdobę stołu. Babka wielkanocna z lukrem i migdałami, pachnąca cytrynową skórką to idealny świąteczny deser dla całej rodziny.