Sos paprykowy

Ocena:

4.45 (203)

  • 50 min.
  • łatwy

Przepis na sos paprykowy to pomysł na to, jak szybko i prosto stworzyć idealny dodatek do wielu dań. Ten sos paprykowy jest bardzo aromatyczny i naprawdę pyszny. Można go wykorzystać od razu albo zawekować - sos paprykowy do słoików przyda się również w zapasach. Sos paprykowy to doskonały dodatek do mięs takich jak schab, a także do różnego rodzaju przekąsek w tym także kanapek. Sprawdzi się zarówno do dań serwowanych na ciepło jak i na zimno. To również ciekawa i pyszna alternatywa dla tradycyjnego ketchupu. Zobacz, jak zrobić idealny dip paprykowy i wzbogać nim swoje dania!

Składniki:

  • czerwona papryka  2 kg

  • koncentrat pomidorowy  40 g

  • papryka chili  3 szt.

  • czosnek  1 szt.

  • ocet winny  50 ml

  • sól  1 łyżeczka

  • pieprz  1 łyżeczka

  • papryka w proszku  1 łyżeczka

  • oliwa z oliwek  1 łyżka stołowa

Sos paprykowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Jak zrobić sos paprykowy? Zaczynamy od umycia papryk i przełożenia ich na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C. Następnie skrapiamy je oliwą, wkładamy do piekarnika i pieczemy 20 minut. W tym czasie obieramy czosnek i przeciskamy go przez praskę lub rozgniatamy ostrzem noża, a następnie siekamy i rozgniatamy. Upieczoną paprykę obieramy ze skóry (jeszcze gorącą paprykę bell dobrze jest włożyć w torebkę foliową, wtedy skóra idealnie sama zacznie odchodzić) i kroimy.
     

    Papryka pieczenie
  • Krok 2:

    Pokrojoną paprykę przekładamy z resztkami oliwy z pieczenia na patelnię, dodajemy czosnek i podgrzewamy wraz z koncentratem pomidorowym. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dusimy. Papryka w trakcie duszenia powinna się sama rozpaść, ale możemy dodatkowo zblendować nasz sos paprykowy na idealnie gładką i jednolitą masę.

    Sos paprykowy przygotowanie

Porady

  • Papryki na sos paprykowy mogą być też wykorzystane wraz ze skórą, ale najlepiej wtedy od razu je dokładnie zblendować po upieczeniu.
     
  • Jeśli nie chcemy, aby nasz sos paprykowy miał ostry smak, możemy zrezygnować z dodatku papryczek chili.
     
  • Sos paprykowy najlepiej serwować w sosjerce.

Sos paprykowy do słoików

Przepis na sos paprykowy możemy zrobić również w słoikach na zapas. To świetna opcja dla osób zabieganych, które cenią sobie szybkie przygotowywanie posiłków. Sos paprykowy spokojnie może stać w słoikach nawet miesiąc. Jak zrobić sos paprykowy do słoików? Wystarczy, że gotowy jeszcze gorący sos przelejemy do wyparzonych wcześniej słoików. Następnie je zakręcamy i ustawiamy do góry dnem. Sos paprykowy w słoikach przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu. A jak wykorzystać sos paprykowy praktyce? Polecamy przepis na żeberka wieprzowe w sosie pomidorowo – paprykowym.

Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Sos paprykowy – dodatki

Sos paprykowy to dip, który świetnie smakuje w swojej podstawowej wersji. Możemy jednak nieco go wzbogacić różnymi dodatkami. Jednym z takich pomysłów jest dodanie pomidorów. Taki sos pomidorowo – paprykowy to idealny dodatek do makaronów jak i dań i przekąsek na zimno. Pomidor nieco przełamuje smak papryki, tworząc z nią doskonałą kompozycję. Możemy w tym celu wykorzystać świeże pomidory lub te z puszki. Innym ciekawym pomysłem jest również zabielenie sosu paprykowego śmietaną. Przepis na sos paprykowo – śmietanowy jest tak samo prosty jak jego podstawowa wersja. Wystarczy, że dodamy odrobinę śmietany, a uzyskamy pyszny, kremowy sos. Najlepszym wyborem w tym wypadku będzie śmietana 18%. Sos paprykowy, pomidorowo – paprykowy oraz paprykowo – śmietanowy to świetne dodatki do dań mięsnych i warzywnych, a także do makaronów i ryżów. Sprawią, że każda potrawa nabierze wyjątkowego aromatu i wyrazistego smaku.

Zobacz także: przepis na sos hamburgerowy.
 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne