wero.ugc

Przyprawa do piernika

Ocena:

4.52 (200)

  • 20 min.
  • więcej niż 10 osób
  • łatwy

Przyprawa do piernika to mieszanka korzennych aromatów i smaków, niezbędnych w zimowej kuchni. Jej głównym składnikiem jest cynamon, który odpowiada za piękny zapach wypieków. Można stosować ją również do grzańca, domowych trunków, zimowej herbaty, serników, ciast i muffinek. Pasuje także do indyjskich potraw, dań mięsnych (ale w niewielkiej ilości), warzywnych i świątecznych śledzi. Domowa przyprawa do piernika jest niezwykle wydajna, zdrowa i rozgrzewająca, a do tego w robi się ją niezwykle łatwo. 

Składniki:

  • cynamon  40 g

  • imbir  15 g

  • kardamon  10 g

  • goździki  10 g

  • gałka muszkatołowa  10 g

  • ziele angielskie  5 g

  • anyż  5 g

  • pieprz  5 g

  • kolendra  5 g

Przyprawa do piernika - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie przypraw: cynamon wsypujemy do miseczki - w przypadku kory, trzeba ją połamać na mniejsze kawałki i rozgnieść na pył w moździerzu. Dosypujemy imbir, bezpośrednio do pojemnika ścieramy gałkę muszkatołową (na małej tarce, jak do twardego sera typu parmezan). Dodajemy też pieprz czarny, może być już zmielony lub w całości - do rozgniecenia w moździerzu lub po prostu świeżo zmielony z młynka. Sugerowana ilość pieprzu, 5 g, odnosi się do ziaren - sypiemy go do smaku, nie wszyscy lubią pikantne przyprawy. Całość mieszamy.

    przyprawa do piernika - składniki
  • Krok 2:

    Rozgniatanie: kardamon łuskamy i przekładamy do moździerza, dokładamy goździki, ziarna kolendry i ziele angielskie. Przyprawy rozcieramy, aż powstanie proszek.

    przyprawa-do-piernika-przyprawy
  • Krok 3:

    Mieszanie przypraw: do pojemnika wsypujemy wszystkie składniki – cynamon, mielony imbir, goździki, anyż, kardamon, gałkę, ziele angielskie i pieprz. Dokładnie mieszamy. Proporcje poszczególnych przypraw można zmieniać lub pominąć te, których absolutnie nie jesteśmy w stanie zjeść. Jednak za smak w głównej mierze odpowiada cynamon i to jego powinno być najwięcej. Możliwe jest też dosypanie 5 g cukru.

    przyprawa-do-piernika-wszystkie-składniki
  • Krok 4:

    Przechowywanie: gotową przyprawę do piernika zamykamy w szczelnym słoiczku i stawiamy w suchym miejscu.

    przyprawa do piernika

Porady

  • Jeśli nie mamy moździerza przyda się młynek, za pomocą którego szybko i bez wysiłku przygotujemy wszystkie składniki przyprawy do piernika. Sprawdzi się też młynek do mielenia kawy lub blender ze specjalną nakładką rozdrabniającą.
  • Domową przyprawę do piernika można zrobić również z cukrem, najlepszy będzie wanilinowy. Jeśli zależy nam na słodkim posmaku, ale nie chcemy lub nie możemy używać cukru, to z powodzeniem sprawdzi się również ksylitol lub erytrol.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Domowa przyprawa do piernika - zalety

Przyprawa do piernika jest obowiązkowym składnikiem wielu świątecznych wypieków. Pierniki w różnych formach, od piernika dojrzewającego, przez małe pierniczki, po kruche ciastka korzenne, pojawiają się na większości polskich stołów w Boże Narodzenie. Za smak wigilijnych ciast odpowiada dobrej jakości przyprawa korzenna. Pewność, że taką właśnie mamy, zyskamy jedynie, przygotowując ją samodzielnie. Dlaczego?

  • W sklepach spotkamy gotowe mieszanki, ale najczęściej ich skład pozostawia wiele do życzenia. Na pierwszym miejscu znajduje się cukier, co oznacza, że właśnie jego użyto najwięcej. Z tego powodu przyprawa jest mniej aromatyczna i oczywiście nie tak zdrowa, jak domowa alternatywa. A tutaj mamy wpływ na jakość poszczególnych składników i tym samym na końcowy smak.
  • Wykonana we własnym zakresie przyprawa do piernika to świetna propozycja dla osób na różnego rodzaju dietach i dla osób z alergiami pokarmowymi. Przygotowując ją w domu mogą czuć się bezpiecznie, wiedząc, że nie ma w niej niepożądanych składników, jak może to mieć miejsce na linii produkcyjnej. Domową przyprawę do piernika można przechowywać wiele miesięcy, o ile zamkniemy ją w szczelnych pojemnikach lub słoiczkach i postawimy ją w chłodnym miejscu.

Do czego dodać przyprawę do piernika

Przyprawa ta kojarzy się nam przede wszystkim z piernikami. Jednak warto pamiętać, że jest to wyjątkowo aromatyczna mieszanka korzenna, charakteryzująca się dobrym składem. Ma właściwości rozgrzewające, wpływa też na lepsze trawienie. Całorocznie stosowana jest w kuchni indyjskiej, np. do dobrze znanego nam curry. Spotkamy ją również w kuchni marokańskiej. W Polsce cieszy się największą popularnością w okresie jesienno–zimowym, zwłaszcza świątecznym. Najbardziej oczywistym sposobem użycia są oczywiście wszelkiego rodzaju pierniki. Jednak możliwości jest więcej:

  • śledzie korzenne - świetnie odnajdą się na wigilijnym stole,
  • korzenna nalewka - idealnie poprawi trawienie po obfitym posiłku,
  • gulasze mięsne - przyprawa piernikowa dobrze komponuje się z wieprzowiną,
  • pieczenie - jako składnik marynaty,
  • słodkie wypieki - ciasto marchewkowe, pomarańczowe lub muffinki,
  • grzaniec - z jasnego lub ciemnego piwa bądź z czerwonego wina.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne