Kedgeree - jednogarnkowa potrawa z wędzonej ryby

Ocena:

0 (0)

  • 40 min.
  • dla 2 osób
  • łatwy

Kedgeree brzmi i smakuje bardzo egzotycznie. To potrawa, w której bazą jest ryż połączony z aromatycznymi dodatkami. Wywodzi się z Indii, a największą popularność zyskała w Anglii. Wędzona ryba gotowana w mleku, jajka gotowane na twardo i świeża kolendra - to miks smaków, dzięki któremu kedgeree wyróżnia się na tle innych dań z curry. Ugotujcie z nami krok po kroku ten specjał.

Składniki:

  • makrela wędzona  200 g

  • ryż basmati  100 g

  • mleko  150 ml

  • woda  150 ml

  • cebula  60 g

  • jajka  2 szt.

  • cytryna  0.5 szt.

  • kolendra  30 g

  • masło  15 g

  • oliwa z oliwek  10 ml

  • liść laurowy  1 szt.

  • przyprawa curry  4 g

  • kurkuma  3 g

  • pieprz  1 szczypta

Kedgeree - jednogarnkowa potrawa z wędzonej ryby - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie dodatków do kedgeree: gotujemy jajka na półmiękko. Cytrynę kroimy w ćwiartki. Odstawiamy na bok, do podania. Siekamy kolendrę. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie półplasterki. 

    Kedgeree - przygotowanie składników
  • Krok 2:

    Wędzona ryba - przygotowanie: do głębokiej patelni wlewamy wodę i mleko. Wkładamy wędzoną rybę (oryginalnie używa się łupacza), dodajemy liść laurowy i kurkumę. Przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu do wrzenia. Ostrożnie wyciągamy rybę. Z ugotowanego płynu pozostawiamy 200 ml. Gdy ryba przestygnie, dzielimy ją na małe kawałki i usuwamy ości.  

    Kedgeree - wędzona ryba
  • Krok 3:

    Gotowanie ryżu do kedgeree: na patelni rozgrzewamy połowę masła i oliwę. Podsmażamy cebulę do zeszklenia, a następnie dodajemy curry. Mieszamy i wsypujemy ryż basmati (można go zastąpić ryżem krótkoziarnistym). Dodajemy odstawiony płyn i zagotowujemy do wrzenia. Następnie gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 10 minut, do czasu ugotowania ryżu.   

    Kedgeree gotowanie ryżu
  • Krok 4:

    Doprawianie: dodajemy kawałki ryby, połowę posiekanej kolendry i masło.  

  • Krok 5:

    Kedgeree - podanie: potrawę przekładamy na talerz. Dekorujemy połówkami jajka i cytryną. Posypujemy kolendrą i świeżo mielonym pieprzem.  

    Kedgeree - jak podać
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne