0 (0)
Kedgeree brzmi i smakuje bardzo egzotycznie. To potrawa, w której bazą jest ryż połączony z aromatycznymi dodatkami. Wywodzi się z Indii, a największą popularność zyskała w Anglii. Wędzona ryba gotowana w mleku, jajka gotowane na twardo i świeża kolendra - to miks smaków, dzięki któremu kedgeree wyróżnia się na tle innych dań z curry. Ugotujcie z nami krok po kroku ten specjał.
makrela wędzona 200 g
ryż basmati 100 g
mleko 150 ml
woda 150 ml
cebula 60 g
jajka 2 szt.
cytryna 0.5 szt.
kolendra 30 g
masło 15 g
oliwa z oliwek 10 ml
liść laurowy 1 szt.
przyprawa curry 4 g
kurkuma 3 g
pieprz 1 szczypta
Przygotowanie dodatków do kedgeree: gotujemy jajka na półmiękko. Cytrynę kroimy w ćwiartki. Odstawiamy na bok, do podania. Siekamy kolendrę. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie półplasterki.
Natunaturally
Wędzona ryba - przygotowanie: do głębokiej patelni wlewamy wodę i mleko. Wkładamy wędzoną rybę (oryginalnie używa się łupacza), dodajemy liść laurowy i kurkumę. Przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu do wrzenia. Ostrożnie wyciągamy rybę. Z ugotowanego płynu pozostawiamy 200 ml. Gdy ryba przestygnie, dzielimy ją na małe kawałki i usuwamy ości.
Natunaturally
Gotowanie ryżu do kedgeree: na patelni rozgrzewamy połowę masła i oliwę. Podsmażamy cebulę do zeszklenia, a następnie dodajemy curry. Mieszamy i wsypujemy ryż basmati (można go zastąpić ryżem krótkoziarnistym). Dodajemy odstawiony płyn i zagotowujemy do wrzenia. Następnie gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 10 minut, do czasu ugotowania ryżu.
Natunaturally
Doprawianie: dodajemy kawałki ryby, połowę posiekanej kolendry i masło.
Kedgeree - podanie: potrawę przekładamy na talerz. Dekorujemy połówkami jajka i cytryną. Posypujemy kolendrą i świeżo mielonym pieprzem.
Natunaturally