Zupa śledziowa - postna woda śledziowa

Ocena:

4.33 (210)

  • 30 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Zupa śledziowa nazywana też wodą śledziową, z dodatkiem ziemniaków, to z pewnością niecodzienne połączenie. Można traktować ją jako postne danie na wigilijny stół. Zagorzali wielbiciele śledzi mogą ją jeść również na co dzień. Smakiem nieco przypomina klasyczną sałatkę śledziową. Filety śledziowe (typu matias) razem ze świeżo ugotowanymi ziemniakami, cebulką, koperkiem i obowiązkową śmietaną smakują naprawdę pysznie! Przepis na 30-minutową zupę śledziową znajdziecie poniżej.

Składniki:

  • matias  500 g

  • cebula  2 szt.

  • śmietana 18%  400 g

  • liść laurowy  2 szt.

  • ziele angielskie  3 szt.

  • cukier  30 g

  • woda  1.5 l

  • ocet  90 ml

  • ziemniaki  400 g

  • koperek  0.5 pęczka

Zupa śledziowa - postna woda śledziowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Śledzie: namaczamy je, żeby utraciły intensywny słony smak. Najlepiej zrobić to ok. 30 minut przed podaniem dania. Potem kroimy je w paseczki.

  • Krok 2:

    Wywar: cebulę obieramy i kroimy w kostkę lub piórka. Do garnka wlewamy wodę i ocet. Dodajemy ziele angielskie, cukier i liść laurowy. Gotujemy do rozpuszczenia cukru. Dokładamy cebulę, chwilę gotujemy i wyłączamy. Studzimy i wyjmujemy przyprawy. 

  • Krok 3:

    Ziemniaki: obieramy je i gotujemy je do miękkości (młode ziemniaki możemy gotować w mundurkach). Najlepsze będą typu B.

  • Krok 4:

    Woda śledziowa: ostudzoną miksturę wody z octem i cebulą łączymy dokładnie ze śmietaną.

  • Krok 5:

    Podanie: koperek płuczemy, osuszamy. Do głębokich talerzy nakładamy porcje ziemniaków i śledzi. Zalewamy je wodą śledziową. Zupę śledziową posypujemy koperkiem.

Porady

  • Jeśli cebula jest bardzo ostra, dobrze jest ją pokroić, posolić i odstawić na chwilę, a następnie zlać wytworzony płyn. Zupa śledziowa potrzebuje jednak nieco ostrości, więc polecamy ją zachować.
  • Śledzie możemy moczyć dodatkowo w naszej wodzie śledziowej i podawać z lekko przestudzonymi ziemniakami.
  • Zupa śledziowa nada się nie tylko na świąteczny stół - w sezonie na młode ziemniaki - ugotowane w mundurkach - może być prostym, ekspresowym, orzeźwiającym i lekkim obiadem. Wczesnym latem popularnością cieszy się zupa śledziowa z mleczem.
  • Gotowe danie doprawiamy - dosypując nieco pieprzu, najlepiej świeżo zmielonego i odrobinę soli (same matiasy są słone).
  • Jeśli dodamy do smaku sok z cytryny lub plasterki tego cytrusa - woda śledziowa będzie jeszcze ciekawsza w smaku.
  • Co ciekawe - w niektórych regionach Polski na to danie mówi się "ślepy śledź", ale wtedy zazwyczaj wzbogacane jest jeszcze o maślankę.
  • Zamiast wody możemy użyć mleka - zupa będzie bardziej wyrazista i wtedy nie musimy też moczyć wcześniej śledzi - mleko zneutralizuje słoność.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne